BLOG

Sport-floaten: optimaal voor het lichamelijke en mentale herstel van actievelingen

Auteur
Gerlanda

Sporten op hoog niveau is enorm belastend voor het lichaam. Bij intensieve training hoopt zich melkzuur op in het lichaam. Het lichaam verzuurt als het ware. Dit komt doordat de belasting op de spieren zo intens is, dat de opbouw en afbraak van het spierweefsel niet meer met elkaar in evenwicht zijn. Er ontstaat dan meer spierafbraak dan opbouw, waardoor melkzuur, een giftig bijproduct van deze spierafbraak, niet meer goed afgevoerd kan worden. Het gevolg: vermoeidheid, spierpijn en stijfheid. Om die reden is het belangrijk dat sporters voldoende tijd nemen om te herstellen. Hoe meer verzuring er optreedt, hoe langer de herstelperiode, voordat een sporter weer aan zijn of haar training kan beginnen. Het zogenaamde sport-floaten kan deze herstelperiode beduidend verkorten. Omdat je tijdens het floaten in een maximaal ontspannen toestand komt, kan het lichaam de opgehoopte afvalstoffen veel sneller afbouwen. Daarnaast kan magnesium, een belangrijk mineraal voor de opbouw van spieren, tijdens een float-sessie gemakkelijk via de huid worden opgenomen.

Wetenschappelijk bewezen pluspunten van sport-floaten

Wetenschappelijke onderzoeken aan de Standford Universiteit en het Medical College in Ohio hebben uitgewezen, dat regelmatig floaten bij intensieve training zorgt voor:

  • Minder vermoeidheid
  • Sneller herstel van het lichaam na intensieve belasting
  • Minder spierpijn en stijfheid
  • Minder blessuregevoeligheid
  • Sneller herstel van blessures

Goede focus verhoogt sportprestaties

Naast de lichamelijke voordelen, blijkt sport-floaten ook een positief effect te hebben op mentaal vlak. Sporters staan vaak onder enorme druk en moeten in een korte tijdspanne heel gefocust zijn, om goed te presenteren. Helaas zorgt een ophoping van melkzuur in het lichaam ervoor, dat het juist heel moeilijk wordt om je goed te concentreren en gefocust te blijven.

Doordat floaten de afbraak van melkzuur stimuleert, werkt het ook bevorderend voor het concentratievermogen en de zelfbeheersing van sporters, twee essentieele eigenschappen om tot een topprestatie te komen. En doordat er in een float-cabine helemaal geen externe prikkels zijn, kan de sporter zich optimaal ontspannen.
Doordat er helemaal geen ‘ruis’ meer van buitenaf wordt ervaren, wordt het concentratievermogen automatisch verhoogd. Door het toepassen van bepaalde concentratieoefeningen in een float-omgeving, kan een optimale focus worden bereikt. Wat op zijn beurt tot betere sportprestaties kan leiden.

Volgens het onderzoek van de Standford Universiteit worden de beste resultaten bereikt, als sporters 6- tot 8 weken voordat er een belangrijke wedstrijd plaatsvindt, wekelijks 1 float-sessie doen.

Natuurlijk hoef je geen topsporter te zijn, om van de voordelen van het sport-floaten te genieten. Ook vrijetijdssportievelingen zoals hardlopers en wielrenners kunnen hun voordeel doen met een wekelijkse float-sessie. Gewoon een tijdje uitproberen, gegarandeerd dat je het effect gaat merken!