BLOG

Drie meditatietechnieken om tijdens het floaten te beoefenen

Auteur
Gerlanda

Floaten wordt vaak gebruikt als middel om fysiek te ontspannen, maar het staat ook bekend als methode om je mentale focus te verhogen. Een floatroom is een ideale omgeving om je geest te kalmeren en een staat van positieve, mentale ontspanning te bereiken, wat minstens net zo belangrijk is als het lichamelijke aspect. Ons lichaam en onze geest zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Doordat de floatroom geheel vrij is van prikkels, is het een ideale omgeving om het effect van meditatieoefeningen te intensiveren. Hoewel je eigenlijk niets hoeft te doen, om van de weldadige effecten van het floaten te genieten, stellen wij hieronder drie soorten meditatietechnieken voor, waarmee je het ontspanningseffect tijdens het floaten nog intensiever kunt beleven.

Focus op je ademhaling

De meest eenvoudige en veelgebruikte meditatietechniek is ademhalingsbewustzijn. Met deze methode kun je je geest helpen om niet af ​​te dwalen, door je aandacht te richten op je ademhaling. Ademhalingsoefeningen kunnen erbij helpen, om de reacties van het lichaam op stressvolle situaties te verminderen en dempen daarnaast de productie van schadelijke stresshormonen, zoals cortisol.
Doe deze ademhalingsoefening tijdens het floaten door je ogen te sluiten, en langzaam en diep adem te halen door de neus. Vul je longen hierbij volledig met lucht. Houd je adem een paar seconden vast, voordat je langzaam weer uitademt en alle lucht uit je longen laat lopen. Probeer je te focussen op de lucht die je longen in- en uitgaat, en je bewust te zijn van iedere in- en uitademing. Herhaal dit zo vaak als je wilt.

Body-scan

Als je deze ademhalingstechniek een paar keer hebt beoefend, kun je ook langzaam overgaan op de zogenaamde bodyscan. Met deze methode verken je langzaam en bewust je eigen lichaam, waardoor je spieren optimaal kunnen ontspannen, terwijl je aan het floaten bent. Wetenschappers aan de Universiteit van Oregon hebben ontdekt, dat dit soort body-mind technieken positieve veranderingen in het brein kunnen bewerkstelligen, die beschermen tegen geestelijke inbalans, en een goede gezondheid bevorderen.
Begin door eenmaal diep in te ademen, en daarbij je aandacht te richten op een bepaald deel van je lichaam, zoals bijvoorbeeld je voeten. Concentreer je nu op dat lichaamsdeel en laat eventuele spanning in het gebied los met je uitademing. Voer deze oefening bijvoorbeeld van beneden naar boven: voeten, benen, bekken, buik etc., uit, in concentreer je vooral op de delen van je lijf, waar veel spanning wordt opgeslagen, zoals de schouders, nek, heupen en kaak.

Stress ontladen door visualisatie

De derde meditatietechniek die je tijdens het floaten kunt beoefenen, is de visualisatiemethode. Deze kun je prima combineren met de ademhalingstechniek of de body-scan. Tijdens het uitvoeren van (één van) de andere oefeningen, voeg je nu een visuele component toe, zoals een warm licht, om je te helpen concentreren. Terwijl je inademt, stel je je voor dat dit zachte, warme licht je hele lichaam doordringt. Als je merkt dat er negatieve gedachten naar boven komen, visualiseer je dat je deze negativiteit in de vorm van een donkere wolk of rook met je adem uitblaast. Deze visuele meditatie kan je erbij helpen om je te ontdoen van blokkades of negatieve gedachten, die positieve oplossingen in je leven in de weg staan.

Floaten is een prima manier om even aan de stress van het dagelijkse leven te ontsnappen, en met de hierboven genoemde meditatietechnieken kun je het optimale uit elke floatsessie halen. Dus float, visualiseer en relax!