BLOG

Floaten, vergelijkbaar met mindfulness en meditatie?

Auteur
Gerlanda

In de snelle wereld van vandaag de dag is het een uitdaging om rustig en bij jezelf te blijven. Aandacht hebben voor de wereld om je heen, je focussen op een ding tegelijk, naar je lichaam luisteren en ontspannen. Het zijn voorbeelden van doelen die met mindfulness en meditatie bereikt kunnen worden.

Maar wist je dat floaten ook aan deze doelen kan bijdragen? Dus ja, floaten is zeker vergelijkbaar met mindfulness en meditatie. Het is zelfs een perfecte aanvulling hierop. In deze blog lees je wat de raakvlakken zijn én wat het grote voordeel van floaten is.

Raakvlak #1: ontstressen

Meditatie is een populaire manier om te ontstressen en je aandacht, zoals dat heet, naar binnen te richten. Hierdoor leer je beter om in het moment te leven en je minder te laten beïnvloeden door externe prikkels. Naar je lichaam luisteren en jezelf op tijd rust geven, wordt hierdoor een stuk makkelijker. 

Er bestaan er twee basisvormen van meditatie: concentratieve meditatie (ook wel gerichte meditatie) en mindfulness meditatie (ook wel Vipassana genoemd). 

Concentratieve meditatie

Bij concentratieve mediatie richt je je op gedachten op één object, gedachte of activiteit. Dit doe je om je aandacht en bewustzijn te trainen en focus aan te leren. Als je dit goed kunt, bereik je makkelijker een mentaal heldere en emotioneel stabiele toestand. 

Mindfulness meditatie

Tijdens mindfulness meditatie, leer je om zonder oordeel om te gaan met alles wat je tegenkomt. Je aanschouwt kleine en grote gebeurtenissen zonder dat je gelijk conclusies trekt of aan het analyseren slaagt. Alles komt zoals het is. 

Dit doe je zowel voor interne prikkels (je emoties, ademhaling, hoe je lichaam aanvoelt) als externe prikkels (visueel, geur, geluid, uitspraken van anderen). 

Effecten van meditatie

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. Wie regelmatig mediteert, ervaart meer lichamelijke ontspanning, is mentaal beter in evenwicht en een regelmatigere ademhaling. Daardoor voelen mensen die regelmatig mediteren en mindfulness beoefenen, zich minder snel gestrest. Bovendien leer je op een andere manier nadenken: je krijgt weer frisse ideeën en het wordt makkelijker om creatief met situaties om te gaan. 

Meditatieve effecten in de floatcabine

Nu denk je misschien, leuk en aardig, maar wat heeft dit met floaten te maken? Ten eerste is de floatroom een prikkelarme omgeving. Dit maakt het makkelijker om je aandacht op je eigen lichaam en gevoelens te richten. Of om, zoals in het geval van concentratieve meditatie, je op één ding tegelijk te richten. Daarnaast wordt je lichaam door het floaten zo ontspannen dat je eerder een meditatieve staat bereikt. En die ruimte voor creativiteit? Reken maar dat je meer inspiratie voelt na een goede floatsessie!

Raakvlak #2: oefening baart kunst

Mediteren en mindfulness moet je oefenen. Het is helemaal niet zo eenvoudig om na een drukke dag op het werk op je matje te gaan liggen ‘eens even lekker te ontspannen’. Vaak duurt het even voordat je alles wat je die dag hebt meegemaakt achter je kunt laten en kunt ontspannen.

Daarnaast vereist meditatie een bepaalde vorm van concentratie: op je ademhaling en op jezelf. Maar door de concentratie, ben je ook gevoeliger voor prikkels van buitenaf. Zoals degene op het matje naast je, die de hele tijd de neus ophaalt. In een ruimte met meerdere mensen ligt irritatie en afleiding dus op de loer. 

En floaten dan? Ook daar zul je de eerste paar keren merken dat je gedachten alle kanten op gaan. Je denkt misschien: hoeveel tijd heb ik nog? Wat is dat rustgevende effect waar iedereen het over heeft? Zal ik het lampje aandoen of uitdoen? Pas na een paar sessies kan je je helemaal overgeven aan de ontspanning van het floaten.

Floaten is makkelijker dan mindfulness en meditatie

Floaten heeft een groot voordeel boven meditatie en mindfulness: je hebt helemaal geen externe prikkels. Je dobbert in een warme, volkomen serene omgeving. Je hoort niets, ziet weinig en bent in je eentje. 

Het water heeft een aangenaam warme temperatuur en je voelt geen zwaartekracht. Mensen omschrijven dit gevoel wel eens als zweven. Hierdoor raak je vanzelf in diepe ontspanning en is het makkelijker om je te concentreren en los te laten. 

Dus eigenlijk bereik je met floaten hetzelfde effect als diepe meditatie. Je hoeft er alleen amper moeite voor te doen. Het is in een floatcabine veel eenvoudiger om meditatie- en mindfulnessoefeningen te doen. Maar ook zonder deze oefeningen, is floaten een oase van rust voor lichaam en geest.

Reserveer jouw meditatiemomentje

Kun jij na het lezen van deze blog niet wachten om helemaal zen te worden in de floatcabine? Maak dan eenvoudig een afspraak door online te reserveren. Tot snel!