post

Mediteren en floaten: een gouden duo

Auteur

In de snelle wereld van vandaag de dag is het een uitdaging om rustig en bij jezelf te blijven. Aandacht hebben voor de wereld om je heen, je focussen op een ding tegelijk, naar je lichaam luisteren en ontspannen. Het zijn voorbeelden van doelen die met mindfulness en meditatie bereikt kunnen worden.

 

Maar wist je dat floaten ook aan deze doelen kan bijdragen? Floaten is namelijk vergelijkbaar met mindfulness en meditatie. Het is zelfs een perfecte aanvulling. In deze blog lees je wat de raakvlakken zijn en welke meditatieoefeningen je kunt doen tijdens het floaten.

Boek direct een floatsessie

Wat hebben meditatie en floaten met elkaar gemeen?

Meditatie en floaten brengen je lichaam en geest in een vergelijkbare staat. Een staat waarbij ontspanning, rust en aandacht de toverwoorden zijn. Hieronder lees je hoe het zit!

In de theta-staat

Als ervaren mediteerder, weet je natuurlijk al wat de theta-staat is. Voor beginners leggen we het graag even uit. Bij de metha-staat heb je een lage frequentie hersengolven, die in verband staan met diepe ontspanning. Tijdens het floaten kun je dit vrij makkelijk bereiken, ook als beginner. Je komt dan in een staat die vergelijkbaar is met voordat je in slaap valt. Het is een droomachtige staat waarvan je achteraf niet kunt vertellen of je sliep of wakker was. Volgens de eerste resultaten van het onderzoek The Blue Mind Project, hebben floaters een hersenactiviteit die vergelijkbaar is met mediteren op hoog niveau. 

Manier om te ontstressen

Meditatie is een populaire manier om te ontstressen en je aandacht naar binnen te richten. Hierdoor leer je beter om in het moment te leven zonder je te veel te laten beïnvloeden door externe prikkels. Bij het floaten krijg je een vergelijkbare ervaring. Het warme water en de afwezigheid van zwaartekracht zorgen ervoor dat je je gewichtloos en vrij voelt. Dit werkt ontspannend voor je lichaam en je geest. Je voelt je meer geborgen en rustig dan in de waan van de dag. Misschien drijven je zorgen zelfs letterlijk weg! 

Goed voor de focus

Zowel mediteren als floaten helpen je gerichte aandacht te hebben en je concentratie te verbeteren. In meditaties richt je je vaak op een focuspunt, zoals de ademhaling, om zo je gedachtestroom te kalmeren. Dat kun je tijdens het floaten ook proberen. En omdat je in een prikkelarme omgeving ronddrijft, is dat een stuk makkelijker dan op je werk of thuis. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om je gedachten de vrije loop te laten. Veel mensen komen op het floaten ineens op nieuwe ideeën op gedachtes. Hoe leuk is dat?

Bewust van je lichaam

Meditatie en floaten helpen een dieper bewustzijn van je lichaam te ontwikkelen. Je neemt echt even een moment om stil te staan bij je lichaam. Hoe voel je je, heb je ergens pijn of zitten er spanningen in je spieren? Bij floaten verzorg je je lichaam ook nog eens. De magnesiumzouten in het water worden opgenomen door je huid en hebben vele gezondheidsvoordelen. Bekijk voor meer informatie de voordelen van floaten

Floaten is makkelijker dan meditatie

Floaten heeft een groot voordeel boven meditatie en mindfulness: je hebt helemaal geen externe prikkels. Je dobbert in een warme, volkomen serene omgeving. Je hoort niets, ziet weinig en bent in je eentje. 

Het water heeft een aangenaam warme temperatuur en je voelt geen zwaartekracht. Mensen omschrijven dit gevoel wel eens als zweven. Hierdoor raak je vanzelf in diepe ontspanning en is het makkelijker om je te concentreren en los te laten. Dus eigenlijk bereik je met floaten hetzelfde effect als diepe meditatie. Het kost alleen veel minder moeite.

| Krijg je spontaan zin om te floaten? Reserveer jouw sessie hier!

Drie meditaties voor tijdens het floaten

Het is in een floatcabine veel eenvoudiger om meditatie- en mindfulnessoefeningen te doen. Maar ook zonder deze oefeningen, is floaten een oase van rust voor lichaam en geest. En door te mediteren tijdens het floaten, heb je the best of both worlds. Doe bijvoorbeeld de bodyscan, visualiseer positiviteit of train je ademhaling. Hieronder lees je hoe je dat doet!

#1 Train je ademhaling

Ademhalingsbewustzijn is een van de makkelijkste en meest gebruikte meditatietechniek. Deze oefening helpt om mentaal niet af te dwalen en je aandacht te richten op je ademhaling. Het kan je lichaam helpen om beter op stressvolle situaties te reageren en minder stresshormonen aan te maken. 

Hoe doe je deze ademhalingsoefening tijdens het floaten? Sluit je ogen en haal langzaam en diep adem door de neus. Vul je longen hierbij volledig met lucht. Houd je adem een paar seconden vast, voordat je langzaam weer uitademt en alle lucht uit je longen laat lopen. Probeer je te focussen op de lucht die je longen in- en uitgaat. Wees je bewust van iedere in- en uitademing. Herhaal dit zo vaak als je wilt.

#2 Doe de bodyscan

Een andere populaire meditatie is de bodyscan. Bij deze meditatie ga je langzaam alle delen van je lichaam bij langs, van je tenen tot het puntje van je neus. Tijdens de bodyscan word je je bewust van spanningen en sensaties in je lichaam. Adem diep in, focus je op een bepaald deel van je lichaam, en laat alles los met je uitademing. 

Tijdens het floaten kun je de bodyscan ook doen. Terwijl je lekker in het water drijft, kun je je aandacht richten op verschillende delen van je lichaam. Waar voel je spanning, pijn of andere ongemakken? De bodyscan is een stuk makkelijker in een zwaartekrachtvrije omgeving dan op een matje op de vloer. Probeer maar eens!

#3 Visualiseer je happy place

Je hebt vast wel eens van visualiseren gehoord. Dan probeer je een gedachte of gevoel voor je te zien. Sommigen gebruiken visualisatie bijvoorbeeld om een doel te manifesteren. Maar het kan ook een hele goede manier zijn om tot rust te komen. Omdat er in een floatroom geen prikkels zijn, is visualiseren een stuk makkelijker voor je brein. 

Stel je bijvoorbeeld voor dat er een warm licht om je heen is, dat je hele lichaam doordringt. Maar je ook naar een plek gaan waar jij je goed voelt. De plek hoeft niet eens te bestaan. Door er in gedachten naar toe te reizen, kun je je al een stuk beter gaan voelen. Een andere visualisatietechniek is het visualiseren van gedachtes. Zie negativiteit bijvoorbeeld als een donkere wolk, die je met je ademhaling wegblaast. Deze oefeningen kunnen je helpen om afstand te doen van negativiteit en om de mooie dingen meer toe te laten. 

Wat bereik je nu eigenlijk met een meditatieve staat?

Mensen die bekend zijn met meditatie, weten wat het voor hen doet en blijven het doen. Maar als je nog niet bekend bent met de effecten van meditatie, kan het als een drempel voelen om hieraan te beginnen. Zelfs als je heel laagdrempelig begint vanuit tijdens het floaten. Daarom vertellen we je graag over de effecten van meditatie.

De effecten van meditatie

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. Wie regelmatig mediteert, 

ervaart meer lichamelijke ontspanning, is mentaal beter in evenwicht en een regelmatigere ademhaling. Daardoor voelen mensen die regelmatig mediteren en mindfulness beoefenen, zich minder snel gestrest. Bovendien leer je op een andere manier nadenken: je krijgt weer frisse ideeën en het wordt makkelijker om creatief met situaties om te gaan. 

Meditatieve effecten in de floatcabine

Nu denk je misschien, leuk en aardig, maar wat heeft dit met floaten te maken? Ten eerste is de floatroom een prikkelarme omgeving. Dit maakt het makkelijker om je aandacht op je eigen lichaam en gevoelens te richten. Of om, zoals in het geval van concentratiemeditatie, je op één ding tegelijk te richten. Daarnaast wordt je lichaam door het floaten zo ontspannen dat je eerder een meditatieve staat bereikt. En die ruimte voor creativiteit? Reken maar dat je meer inspiratie voelt na een goede floatsessie!

Reserveer jouw floatsessie!
door Ingrid

Voor de massage had ik aangegeven last van m’n onder rug en nek te hebben. Na de massage mer ik duidelijk verschil! Zeer tevreden.

door Greetje

De rust in het pand was fijn en de massage werd in alle rust (zonder gesprekken) gegeven en was bovendien heel fijn.

door Leonie

Mooie wellness, vriendelijk personeel. Heerlijke zwangerschapsmassage! Volgende afspraak al gepland om te floaten, ben benieuwd!

door Sabina

Ik hen heerlijk genoten van het floaten en mijn dochter van haar complete lichaamsbehandeling. Super vriendelijk personeel . Niet druk bij de sauna's alleen jammer dat er kleine kids worden toegestaan. Komt hier toch een beetje voor de rust. Heerlijke cappuccino en verassend veel verschillende gebakjes erbij. Echt ik raad dit iedereen aan en wij komen in ieder geval zeker weer. Je wordt behandeld als een royalty.

door Astrid

Het is iedereen aanteraden. Bij binnenkomst vriendelijk ontvangst. Rustige sfeer. Ontspannend en na de behandeling een glas water met koffie en gezellige medewerkers. Ik kom zeker nog een keer. M.v.g Astrid