BLOG

Floaten vermindert pijn en depressie en verbetert de slaap

Auteur
Gerlanda

Floaten (letterlijk vertaald ‘zweven’) is precies zoals het klinkt: het komt neer op gewichtsloos drijven in een warm waterbassin, dat is gevuld met hoge concentraties aan magnesiumzouten. Maar er komt veel meer kijken bij een goede floatsessie. Hieronder lees je hoe we dat bij LOFF-Assen aanpakken. We geven je ook gelijk een paar redenen, waarom het voor bijna iedereen een goed idee zou zijn, om regelmatig te gaan floaten.

Niet te warm en niet te koud plus zo min mogelijk prikkels

Het water van het floatbassin moet precies op de juiste temperatuur zijn, om het heerlijke ‘ik weet niet waar het water eindigt en de lucht erboven begint’ gevoel te krijgen. En het zoutgehalte moet hoog genoeg zijn, om zonder enige moeite aan de oppervlakte te blijven drijven. Daarnaast moet het water natuurlijk schoon zijn. Dit gebeurt door een doorlopend filter systeem, dat het water de hele dag door zuivert. Wel zo’n fris idee. En om het optimale relax- effect te bereiken, moeten zoveel mogelijk sensorische prikkels, zoals licht en geluid, in de directe omgeving van de floatcabine worden uitgeschakeld. Dit laatste wordt ook wel ‘sensorische isolatie’ genoemd. Je kunt in de floatroom wel rustgevende muziek inschakelen, om het ontspanningseffect te verhogen.

Floaten en effect

Boek direct een floatsessie

Slaap-experiment uit 1954 wordt wereldwijde hype

Floaten werd voor het eerst toegepast in 1954, door de neuropsycholoog John Lilly. Hij bouwde een isolatietank met zout water, waarin hij zijn testpersonen met een zuurstofmasker en oogkleppen op liet drijven, in een poging om een slaapsituatie na te bootsen. Het effect was ronduit spectaculair: zijn testpersonen gaven aan volledig ontspannen uit de tank te komen, hun angsten en spanningen namen af en ze voelden zich lichamelijk beter. Het experiment bleek zo effectief, dat het later grootschalig op oorlogsveteranen uit de Vietnamoorlog werd toegepast, als een vorm van traumatherapie. In de 80er jaren werd floaten ontdekt door het grote publiek en tegenwoordig vind je in bijna iedere grote stad wel een of meerdere float centra. Helaas was dat in het noorden van Nederland nog niet het geval, dus een unieke kans voor LOFF-Assen, om floaten ook hier te introduceren!

Floaten is goed voor je gezondheid

Het fijne aan floaten is, dat het geschikt is voor bijna iedereen. Topsporters floaten om hun prestaties te verbeteren, blessures sneller te laten herstellen en hun concentratie te verhogen. Gestreste managers gebruiken het als middel om een burn-out te voorkomen en zwangeren kunnen dankzij een float-uurtje even genieten van het gevoel, zo licht als een veertje te zijn. En er zijn nog genoeg andere redenen om floaten eens uit te proberen – want het werkt.
Floaten is namelijk goed voor je gezondheid. Dat hebben talloze studies in binnen- en buitenland onderhand wel aangetoond. Een van die onderzoeken werd gedaan door het Zweedse laboratorium voor Human Performance van de Universiteit van Karlstad.

Het onderzoeksteam testte hiervoor in totaal 65 personen. Ze werden willekeurig verdeeld in twee groepen: de eerste groep kreeg een float-behandeling en de tweede groep werd als controlegroep gebruikt.
De float-groep kreeg zeven weken lang een flotatieprogramma aangeboden, met in totaal 12 floatsessies. Elk van deze sessies duurde 45 minuten, gevolgd door een half uur om te douchen en te ontspannen. De proefpersonen werden getest op stressniveau, energieniveau, angst, depressieve gevoelens, pijn en slaapkwaliteit.

Het resultaat: vergeleken met de controlegroep ervaarden de proefpersonen uit de float-groep aanzienlijk minder pijn, angst, depressie en stress. Bovendien gaven ze aan beter te slapen na het voltooien van het floatprogramma. Als verklaring hiervoor gaf het onderzoeksteam de zogenaamde ontspanningsreactie, die tijdens het floaten optreedt – een verlichting van stress en andere klachten, die ontstaat als iemand een toestand van diepe ontspanning bereikt. Dit is de tegenhanger van de zogenaamde vecht-of-vluchtreactie, die ontstaat als we ons onder druk gezet, gestrest of angstig voelen, iets dat in ons dagelijkse leven helaas maar al te vaak gebeurt.

De vecht-of-vluchtreactie zorgt ervoor dat er meer cortisol, ACTH en epinefrine (allemaal stresshormonen) in het bloed terecht komen, wat weer invloed heeft op onze spijsvertering (deze vertraagt) en hartslag (deze versnelt). De vecht-of-vluchtreactie vermindert ook de focus van het lichaam op genezing – wat betekent dat het lichaam zichzelf niet herstelt zoals het zou moeten. Door te veel stress in ons leven slapen we ook nog eens slechter, terwijl slaap juist zo belangrijk is voor ons herstel en energieniveau.

Floaten zorgt ervoor, dat we precies het tegenovergestelde krijgen: een ontspanningsreactie, waardoor onze spijsvertering wordt gestimuleerd, onze hartslag vertraagt, stresshormonen verminderen en onze slaap verbetert. Allemaal processen, die ons geestelijk en lichamelijk helpen herstellen. Regelmatig floaten heeft dus niet alleen een positieve invloed op je humeur, maar ook op je lichaam. Of je nu wel of niet sport, veel stress ervaart of een relatief rustig leventje hebt regelmatig floaten is een cadeautje voor je gezondheid.