BLOG

Wel eens last van een jetlag? Deze 4 tips helpen je er weer bovenop!

Auteur
Gerlanda

Als je ooit naar Amerika of Azië bent gereisd, herken je dit vast wel: na aankomst of terugkomst kun je je dagenlang ellendig voelen. Een watterig gevoel in je hoofd, slaapproblemen, duizeligheid en algehele malaise: het zijn allemaal normale, maar wel vervelende bijwerkingen van het reizen door verschillende tijdzones.

Dit gevoel kan ook ontstaan als je in nachtdiensten werkt. En dat is logisch te verklaren. Want hoe je je voelt, heeft te maken met ons bioritme. Dat is het vaste dag-nachtritme. Om goed te functioneren, heeft je lichaam regelmaat nodig. Gelukkig zijn er vele manieren om snel van dat vervelende jetlag-gevoel af te zijn.

Houd je voor, tijdens en na een lange vlucht of nachtdienst aan deze tips. Dan voel je je hopelijk een stuk beter!

Tip 1: Pas je eetgewoonten aan

Dit klinkt misschien vreemd, maar een van de beste manieren om je lichaam voor te bereiden op tijdsverschillen, is je eetschema aan te passen. De laatste paar dagen voordat je aan een lange vlucht gaat beginnen, houd je afwisselend een ‘vastendag’ en een ‘feestdag’. Dat betekent dat je om de dag iets grotere of juist kleinere porties bij je maaltijden eet.

De dag voor de vlucht moet een vastendag zijn. Dit eetschema bereidt je lichaam voor op het verwarrende effect een tijdverschuiving. En in het geval van een lange vlucht, is je lichaam alvast gewend aan een ander eetpatroon.

Tip 2: Drinken, drinken en nog eens drinken!

Drink tijdens een lange vlucht regelmatig water. Als richtlijn kun je een flesje (500 ml) per twee uur aanhouden. De lucht in een vliegtuig is namelijk ontzettend droog, waardoor je lichaam snel vocht verliest. Bovendien heeft je lichaam extra water nodig, om het ongemak van een lange vlucht op te vangen. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water in je handbagage meeneemt en dat je deze regelmatig bijvult.

Je kunt aan boord natuurlijk ook water bestellen. Alcoholhoudende dranken zijn minder verstandig, omdat de alcohol je lichaam verder uitdroogt. 

Tip 3: Ga zo snel mogelijk over op het nieuwe tijdschema

Zodra je op de luchthaven aankomt, stel je je horloge en telefoon gelijk met de nieuwe tijdzone. Doe vervolgens alles wat je kunt om je zo snel mogelijk aan het lokale tijdschema aan te passen. Probeer bijvoorbeeld na aankomst te eten op het gebruikelijke tijdstip in het land waar je bent.

Voor trans-Atlantische vluchten, betekent dat meestal dat je in je vliegtuigstoel moet proberen te slapen. En als je naar het oosten vliegt, moet je juist proberen om wakker te blijven. Het helpt daarbij om jezelf af te leiden met een goede film, leuke muziek of een spannend boek.  

Laat je, eenmaal op bestemming, vooral niet verleiden tot een middagdutje! Want dan kan het zomaar zijn dat je midden in de nacht wakker wordt en niet meer kunt slapen. Zo verleng je het vervelende gevoel van de jetlag alleen maar.

Tip 4: Reserveer een afspraak bij het dichtstbijzijnde floatcentrum

Floaten is een geweldig middel om de effecten van een jetlag te verminderen. Dat komt doordat je lichaam veel rust krijgt in korte tijd. Een uur floaten staat namelijk gelijk aan zo’n vijf uur slaap. Dus alle slaap die je tijdens een gebroken nacht inlevert, haal je tijdens het floaten gemakkelijk weer in.

Ga na een lange vlucht bij voorkeur ‘s ochtends floaten, zodat je energie opdoet om de dag goed door te komen. Na een dag vol activiteiten ben je ‘s avonds als het goed is weer moe genoeg om op de ‘normale’ tijd te gaan slapen. Op deze manier ben je snel aangepast aan je nieuwe tijdzone. 

Voor een nachtdienst kan het helpen om aansluitend aan je dienst te floaten. Want dan ontkoppel je jezelf geestelijk van je werk en kun je daarna makkelijker slapen. 

Woon of werk je in de buurt van Assen? Kom dan lekker floaten bij een van onze twee locaties. Wij geven jou een ontspannende ervaring die positief bijdraagt aan jouw bioritme. Reserveer jouw afspraak online, tot binnenkort!

door Ingrid

Voor de massage had ik aangegeven last van m’n onder rug en nek te hebben. Na de massage mer ik duidelijk verschil! Zeer tevreden.

door Greetje

De rust in het pand was fijn en de massage werd in alle rust (zonder gesprekken) gegeven en was bovendien heel fijn.

door Leonie

Mooie wellness, vriendelijk personeel. Heerlijke zwangerschapsmassage! Volgende afspraak al gepland om te floaten, ben benieuwd!

door Sabina

Ik hen heerlijk genoten van het floaten en mijn dochter van haar complete lichaamsbehandeling. Super vriendelijk personeel . Niet druk bij de sauna's alleen jammer dat er kleine kids worden toegestaan. Komt hier toch een beetje voor de rust. Heerlijke cappuccino en verassend veel verschillende gebakjes erbij. Echt ik raad dit iedereen aan en wij komen in ieder geval zeker weer. Je wordt behandeld als een royalty.

door Astrid

Het is iedereen aanteraden. Bij binnenkomst vriendelijk ontvangst. Rustige sfeer. Ontspannend en na de behandeling een glas water met koffie en gezellige medewerkers. Ik kom zeker nog een keer. M.v.g Astrid