BLOG

7 Redenen om verliefd te worden op floaten

Auteur
Gerlanda

Floaten bestaat eigenlijk al meer dan 50 jaar. Het begon ooit als een wetenschappelijk experiment, maar de oude floattanks zijn gelukkig allang vervangen door moderne, ruime floatcabines, en de nogal ongezellige term "sensorische deprivatie" of "isolatie" therapie is herrezen als het veel aantrekkelijker klinkende "floating-therapie". Voor mensen die behoefte hebben aan ontstressen en geestelijke ontspanning, kan het een heerlijke ervaring zijn, om volledig vrij van externe prikkels rond te dobberen in een ruim bassin dat gevuld is met warm, zout water.

Zeven redenen, waarom je weleens verliefd zou kunnen worden op floaten:

  1. Moderne float-rooms hebben meer dan genoeg ruimte. De oude floattanks waren klein en donker, wat vooral beangstigend was voor claustrofobische mensen. Maar tegenwoordig kan zelfs de meest extreme claustrofoob zich volledig ontspannen in een floatroom: het is er ruim en hoog, het licht kan aangelaten worden en je kunt met je pink de semi-transparante deur openen, waarna je zo naar buiten stapt. Door het hoge plafond kun je zelfs in een floatroom gaan staan. Maar de bedoeling is nou net dat je lekker gaat liggen en alle zorgen even van je af laat glijden. Het water is minder dan een halve meter diep, dus voor mensen met watervrees is er ook geen reden om niet aan floaten te beginnen. En je blijft, door het hoge magnesiumzoutgehalte in het water altijd aan de oppervlakte drijven. Dus verstand op nul en dobberen maar!
  2. Floaten is een privéaangelegenheid. Je bent helemaal alleen in de floatroom, en je kunt de situatie aan jouw individuele behoeften aanpassen: muziekje erbij? Dat kan. Het licht kan aan of uit en je kunt ervoor kiezen om een floatkussen in je nek te leggen, of zonder kussen te floaten. Je kunt zo van de floatcabine onder je eigen prive-douche stappen. Daarna kun je je in alle privacy aankleden in de afsluitbare kleedruimte die de floatroom omgeeft.
  1. Je zult enorm genieten van het gevoel om zachtjes op te gaan in je omgeving. Omdat het water en de temperatuur in de floatcabine gelijk zijn aan de lichaamstemperatuur, voelt je lichaam niet waar het water begint en de lucht erboven ophoudt (of omgekeerd). Sterker nog, je voelt je één met het warme water. Er is geen geluid, geen afleiding, geen knellend bekleding en je ledematen worden volledig ‘gedragen’ door het zoute water. Kortom: je bent voor korte tijd volledig tijd- en gewichtsloos. Dit heeft een enorm ontspannende werking op zowel het lichaam als de geest.
  1. Bang in het donker? Dat zijn we allemaal weleens. Maar je kunt de lichten gewoon aanhouden, als je je daar prettiger bij voelt. Traditioneel gebeurt floaten in een donkere omgeving. Maar als je liever zacht licht in de floatroom hebt, kun je ervoor kiezen om de lichten in de cabine aan te laten.
  1. Floatcentra zijn met recht trots op de hygiënische omstandigheden waaronder het floaten plaatsvindt. Een hightech systeem met twee filters en UV-desinfectie zuivert het water doorlopend, waardoor het tussen twee floatsessies door volledig wordt gereinigd. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat er iets ‘engs’ van je voorganger in het water drijft, wat in sauna’s en openbare zwembaden soms wel het geval is. Floaten is dus volledig hygiënisch en veilig.
  1. Er is geen haast bij. Bij floatcentrum LOFF duurt een floatsessie rond de drie kwartier, wat meer dan voldoende is om lichaam en geest volledig tot rust te laten komen. Na het floaten kun je je in alle rust douchen en aankleden, waarna je nog even mag nagenieten met een kopje Teodora kruidenthee en een chocolaatje. Een floatsessie is daarmee een broodnodig onthaastmomentje voor jezelf.
  1. En ‘last but not least’: floaten is hartstikke gezond! Het is goed voor je innerlijke rust, je huid, je bloedsomloop, tal van lichaamsprocessen en het helpt je lichaam te ontgiften. En je hoeft er totaal geen moeite voor te doen, behalve heerlijk herover zakken en je ogen sluiten. Aan je lichamelijke conditie werken is nog nooit zo makkelijk geweest!