BLOG

Even geen pijn: floaten brengt verlichting bij fibromyalgie

Auteur
Gerlanda

Fibromyalgie is een vorm van reuma. Maar in tegenstelling tot reguliere reuma, zit fybromyalgie niet in de gewrichten, maar in de weke delen van het lichaam, zoals pezen en spieren. Daarom wordt het ook wel weke delen reuma genoemd. Behalve stijfheid en pijn klagen patiënten vaak over vermoeidheid, stemmingswisselingen en een gevoel van algehele malaise.

Het zit vast ‘tussen de oren’

Helaas is fybromyalgie door artsen in het verleden vaak afgedaan als ‘iets dat tussen de oren zit’, omdat er geen meetbare afwijkingen in het bloed of het lichaam te ontdekken waren. Erg vervelend voor de patiënten, want behalve hun lichamelijke klachten, werden zij vaak ook nog eens niet serieus genomen. Gelukkig komt het medisch circuit er steeds meer achter, dat het hier om een echte reumatische aandoening gaat, die enorm in de levenskwaliteit van patiënten kan ingrijpen. Er is alleen nog steeds geen duidelijke oorzaak voor de aandoening gevonden. Het is wel bekend dat vrouwen een groter risico hebben om fybromyalgie te krijgen dan mannen.

Voordelen van floaten voor fibromyalgie-patiënten
Gewichtloos drijven op zout water, zorgt voor onmiddellijke verlichting en heeft daarnaast een zogenaamde cumulatieve werking: hoe vaker een patiënt gaat floaten, hoe meer baat hij of zij bij het verlichten van de klachten ondervindt. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond, dat mensen die onder fybromyalgie lijden, al na de eerste floatsessie verbetering voelden. Gemiddeld voelden de testpersonen na een floatsessie bijna 3 dagen lang minder pijn. Na drie floatsessies werd er gemiddeld 33% minder pijn ervaren dan voorheen. De spierspanning bleek door het floaten af te nemen met 33%, en patiënten voelden zich veel meer ontspannen (ook 30%).
Na iedere floatsessie werd er bij de patiënten een afname van 30% in het ‘stressniveau’ gemeten

Ziektekostenverzekeraar vergoedt soms een (deel van) de kosten

De aantoonbare voordelen van floating zijn inmiddels dusdanig geaccepteerd door de medische wereld, dat bepaalde aanvullende zorgverzekeringen (een gedeelte) van een floatsessie vergoeden.Net als reumapatiënten, kunnen fybromialgie-patiënten, afhankelijk van hun aanvullende verzekering, dus een deel van de kosten terugkrijgen van hun ziektekostenverzekeraar. Heb je last van fybromyalgie of andere reumatische aandoeningen? Neem dan even contact op met je ziektekostenverzekeraar. Wie weet kom je in aanmerking voor (gedeeltelijke) vergoeding.

door Ingrid

Voor de massage had ik aangegeven last van m’n onder rug en nek te hebben. Na de massage mer ik duidelijk verschil! Zeer tevreden.

door Greetje

De rust in het pand was fijn en de massage werd in alle rust (zonder gesprekken) gegeven en was bovendien heel fijn.

door Leonie

Mooie wellness, vriendelijk personeel. Heerlijke zwangerschapsmassage! Volgende afspraak al gepland om te floaten, ben benieuwd!

door Sabina

Ik hen heerlijk genoten van het floaten en mijn dochter van haar complete lichaamsbehandeling. Super vriendelijk personeel . Niet druk bij de sauna's alleen jammer dat er kleine kids worden toegestaan. Komt hier toch een beetje voor de rust. Heerlijke cappuccino en verassend veel verschillende gebakjes erbij. Echt ik raad dit iedereen aan en wij komen in ieder geval zeker weer. Je wordt behandeld als een royalty.

door Astrid

Het is iedereen aanteraden. Bij binnenkomst vriendelijk ontvangst. Rustige sfeer. Ontspannend en na de behandeling een glas water met koffie en gezellige medewerkers. Ik kom zeker nog een keer. M.v.g Astrid