BLOG

Even geen pijn: floaten brengt verlichting bij fibromyalgie

Auteur
Gerlanda

Fibromyalgie is een vorm van reuma. Maar in tegenstelling tot reguliere reuma, zit fybromyalgie niet in de gewrichten, maar in de weke delen van het lichaam, zoals pezen en spieren. Daarom wordt het ook wel weke delen reuma genoemd. Behalve stijfheid en pijn klagen patiënten vaak over vermoeidheid, stemmingswisselingen en een gevoel van algehele malaise.

Het zit vast ‘tussen de oren’

Helaas is fybromyalgie door artsen in het verleden vaak afgedaan als ‘iets dat tussen de oren zit’, omdat er geen meetbare afwijkingen in het bloed of het lichaam te ontdekken waren. Erg vervelend voor de patiënten, want behalve hun lichamelijke klachten, werden zij vaak ook nog eens niet serieus genomen. Gelukkig komt het medisch circuit er steeds meer achter, dat het hier om een echte reumatische aandoening gaat, die enorm in de levenskwaliteit van patiënten kan ingrijpen. Er is alleen nog steeds geen duidelijke oorzaak voor de aandoening gevonden. Het is wel bekend dat vrouwen een groter risico hebben om fybromyalgie te krijgen dan mannen.

Voordelen van floaten voor fibromyalgie-patiënten
Gewichtloos drijven op zout water, zorgt voor onmiddellijke verlichting en heeft daarnaast een zogenaamde cumulatieve werking: hoe vaker een patiënt gaat floaten, hoe meer baat hij of zij bij het verlichten van de klachten ondervindt. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond, dat mensen die onder fybromyalgie lijden, al na de eerste floatsessie verbetering voelden. Gemiddeld voelden de testpersonen na een floatsessie bijna 3 dagen lang minder pijn. Na drie floatsessies werd er gemiddeld 33% minder pijn ervaren dan voorheen. De spierspanning bleek door het floaten af te nemen met 33%, en patiënten voelden zich veel meer ontspannen (ook 30%).
Na iedere floatsessie werd er bij de patiënten een afname van 30% in het ‘stressniveau’ gemeten

Ziektekostenverzekeraar vergoedt soms een (deel van) de kosten

De aantoonbare voordelen van floating zijn inmiddels dusdanig geaccepteerd door de medische wereld, dat bepaalde aanvullende zorgverzekeringen (een gedeelte) van een floatsessie vergoeden.Net als reumapatiënten, kunnen fybromialgie-patiënten, afhankelijk van hun aanvullende verzekering, dus een deel van de kosten terugkrijgen van hun ziektekostenverzekeraar. Heb je last van fybromyalgie of andere reumatische aandoeningen? Neem dan even contact op met je ziektekostenverzekeraar. Wie weet kom je in aanmerking voor (gedeeltelijke) vergoeding.