BLOG

Floaten; het nieuwe mediteren?

Auteur
Gerlanda

Iedereen weet hoe ontspannend het is, om na een lange werkdag heerlijk te weken in een warm bad. Stel je eens voor, dat dat bad net zo groot is als een ruime badkamer en er zo’n 1000 pond weldadig magnesiumzout ingaat, de verlichting automatisch gedimd wordt en de badkamer volledig geluidsdicht gemaakt is. Zodra je in het enorme bad stapt, merk je dat de temperatuur van het water precies dezelfde temperatuur heeft als de lucht in de badkamer en je eigen lijf. Dat is zo’n beetje wat er gebeurt, als je gaat floaten. Deze ‘baarmoeder-achtige’ ervaring zou weleens de nieuwe manier van mediteren kunnen worden.

Het verhaal achter floaten

Floaten bestaat is al ruim 40 jaar, maar het heeft in die tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig zijn er alleen nog maar de-luxe floatcabines, die van alle gemakken zijn voorzien. De populariteit van mindfulness en meditatie gaat hand in hand met floaten, omdat het sterke overeenkomsten met elkaar vertoont. Het verschil is, dat je om dezelfde ontspanningstoestand te bereiken, een doorgewinterde mindfulness of meditatie beoefenaar moet zijn, terwijl je bij het floaten niets anders hoeft te doen, dan achterover te zakken. Een floatcabine is de perfecte plek om onze aandacht naar binnen te keren, omdat er nul afleiding is. Door mond op mondreclame is floaten momenteel razend populair geworden. Mensen die komen floaten beschrijven vaak wat een heerlijke, diep ontspannende ervaring het is. Ze vertellen het aan hun vrienden door, en zo komen er steeds meer floaters genieten van drie kwartier ultieme zen in het magnesiumbad.

Wat houdt floaten nou eigenlijk in
Dit is wat je kunt verwachten: floaten kun je in een open “float room” of een gesloten cabine of pod (een soort ei, waarvan de bovenklep dicht kan worden getrokken), met verlichting of in totale duisternis en met of zonder muziek. De watertemperatuur en luchttemperatuur zijn afgestemd op temperatuur van de huid, waardoor je op een gegeven moment niet meer weet, waar je lichaam ophoudt en het water begint. Door de enorme hoeveelheid magnesium, blijf je als vanzelf aan de oppervlakte drijven. Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de zogenaamde tactiele input, (de tweeweg communicatie tussen de hersenen en de huid), gaat uit, want er is immers niets meer te doen. Samen met het uitschakelen van de verlichting en het blokkeren van geluid, kom je dan vanzelf in een soort meditatieve toestand.

De Theta toestand
Ervaren mediteerders proberen om een “theta” staat, waarbij lage frequentie hersengolven worden aangemaakt, die in verband staan met diepe ontspanning, door middel van visualisatie te bereiken. Tijdens een floatsessie kun je deze staat vrij gemakkelijk bereiken, dit geldt zelfs voor beginners. Sommige floaters komen in een toestand die je bereikt vlak voordat je in slaap valt. Een droomachtige toestand, waarvan je achteraf niet kunt vertellen of je in slaap of wakker was. Dat is de theta toestand.
Net Float, een bekend floatcentrum in de Verenigde Staten, doet momenteel mee aan een studie (The Blue Mind Project) waarin neurowetenschappers hersenscans maken van eerste-keer floaters en deze vergelijken met ervaren floaters. Ze gebruiken hiervoor een elektro-encefalogram (EEG), een machine die wordt gebruikt om hersenactiviteit te meten.

De eerste bevindingen zijn binnen; wetenschappers zagen hersengolf activiteit tijdens een floatsessie, die vergelijkbaar is met mediteren op hoog niveau. Proefpersonen gaven ook aan om minder angst en stress te ervaren, daarnaast verlaagt een floatsessie de bloeddruk, en zorgt voor een algemeen gevoel van welzijn. Mensen gaven aan dat ze beter sliepen en zich gelukkiger en meer bewust voelden oor het floaten. Een hypothese van het onderzoek is, dat floaten de aanmaak van cortisol (stresshormoon) vermindert en het gehalte aan dopamine (gelukshormoon verhoogt). Er is nog veel meer onderzoek te doen, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Pijnvrij
Floaten geeft onmiddellijke verlichting bij mensen met chronische pijn. De zwaartekracht wordt letterlijk onttrokken aan het lijf. Bovendien heeft magnesiumzout een genezende werking, omdat ons lichaam magnesium voor heel veel belangrijke processen nodig heeft. Zwangere vrouwen hebben ook veel baat bij het floaten; het helpt de belastingen van het dragen van het kind te compenseren, en tijdens het floaten kunnen moeders helemaal opgaan in de band met hun baby. Ook mensen met eczeem en psoriasis zeggen dat hun huid er beter uitziet en voelt na het floaten, en dat het zelfs meer effect heeft dan het gebruiken van geneesmiddelen op recept.

Lekker in je nakie
Floaten doe je zonder kleding aan, Maar in tegenstelling tot de sauna, waar sommige mensen zich (wellicht terecht!) bekeken voelen, ben je tijdens het floaten helemaal alleen met de deur op slot, en het water is schoon. Het water wordt voortdurend door een filter gerecirculeerd en tussen twee floatsessies in nog een keer extra gereinigd en vervolgens behandeld met een UV-lamp, die kiemdodende eigenschappen heeft. Toch is het wel natuurlijk wel zo hygiënisch om voor en na het floaten te douchen. Door het hoge gehalte aan magnesium, laat het water in het floatbassin een olieachtig laagje achter op de huid, dus het is wel zo prettig om het er even lekker af te spoelen, voordat je je kleren weer aantrekt.

De toekomst van floaten
Floaten is iets dat steeds meer mensen aanspreekt; vanwege de ontspanning, vanwege de voordelen voor lichaam en geest en vanwege de gezonde werking van magnesium. Steeds meer artsen, chiropractors en massage therapeuten raken ook geïnteresseerd in floaten, als ondersteuning voor hun therapieën. De meeste mensen komen voor het eerst naar een floatcentrum, omdat ze het een keertje willen uitproberen. Daarna zijn ze vaak zo enthousiast, dat ze het regelmatig gaan doen; om stress te verminderen, om pijn te bestrijden, of gewoon om beter contact met zichzelf te krijgen. Floaten is ook ideaal als tegenhanger voor ons drukke leven, dat door onze overvolle agenda’s wordt bepaald. In de floatroom heb je geen IPhone, computers of tablets, en niemand valt je lastig met appjes of mailtjes. Een welkome pauze van ons drukke, digital geregelde leventje van alledag. Het is als een moment van thuiskomen bij jezelf. Even helemaal in het hier en nu. En nog gezond ook.

Wil je ook een keertje helemaal in het hier en nu drijven? Maak dan gauw een afspraak voor een kennismakings-floatsessie!