BLOG

Hersengolven bepalen ons dagelijks functioneren

Auteur
Gerlanda

Het menselijk brein toont vijf verschillende soorten elektrische patronen of "hersengolven" via de cortex, het gedeelte van ons brein dat zich achter het voorhoofd bevindt. Hersengolven kunnen worden waargenomen via een EEG (Elektro-Encefalogram) – via dit apparaat meten artsen en onderzoekers onze hersenpatronen. Elke hersenfrequentie heeft een unieke functie en helpt ons, om optimaal te functioneren.

Hoe hebben hersengolven invloed op ons dagelijks leven?

Het vermogen van onze hersenen om flexibel van de ene frequentie naar de andere over te gaan, bepaalt in grote mate hoe of we kunnen omgaan met stress, hoe goed we slapen en hoe goed we ons kunnen concentreren. Als een van de vijf soorten hersengolven in ons brein verstoord raakt, kan dit een hele hoop problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om te weten, dat alle soorten hersengolven even belangrijk voor zijn voor ons dagelijks functioneren. Het gaat hierbij, van de hoogste tot de laagste frequentie, om gamma, beta, alfa, theta en delta-golven. Deze hersengolven helpen ons bij het optimaal reageren op uiteenlopende situaties- of het nu gaat om te kalmeren na een lange werkdag vol stress, of het aanleren van nieuwe informatie.

5 Hersengolven – 5 verschillende frequenties

Gedurende de hele dag zendt ons brein hersengolven uit. Het verschil tussen deze hersengolven, is dat op bepaalde momenten bepaalde frequenties een dominante rol spelen. Gedurende een dag in wakende toestand, zal het EEG simultaan alle 5 soorten hersengolven laten zien. Toch zullen bepaalde hersengolven op bepaalde momenten dominant zijn, afhankelijk van de staat van bewustzijn waarin we op dat moment verkeren. Als iemand bijvoorbeeld last heeft van ernstige ADHD, zie je op het EEG van deze persoon meer langzame hersenactiviteit (alfa en / of theta) dan beta golven. Tijdens de slaap zie je meestal combinaties van verschillende langzamere frequenties, maar zelfs een snelle hersengolf zoals gamma blijkt betrokken te zijn bij snelle-oogbeweging tijdens de REM-slaap. Hieronder volgt een korte beschrijving van de functies van elke hersenfrequentie.

Gamma golven

Deze golven worden door het brein geactiveerd tijdens het verwerken van ingewikkelde informatie zorgen voor een goed cognitief functioneren. Gamma-golven zijn belangrijk voor een goed geheugen en informatieverwerking. Men heeft ontdekt dat 40 Hz gamma golven een belangrijke rol spelen bij de coördinatie van onze zintuigen en het aanleren van nieuwe dingen. Ook is gebleken dat mensen met een verstandelijke beperking en leerproblemen een lagere gamma-activiteit dan gemiddeld laten zien.

 • Frequentiebereik: 40 Hz tot 100 Hz (hoogste)
 • Te veel gamma-golven: angst, snelle opwinding en stress
 • Te weinig gamma-golven: ADHD, depressie en leerstoornissen
 • Optimale toestand: coördinatie van de zintuigen, goede informatieverwerking, gemakkelijk leren, goede waarneming, REM-slaap
 • Meditatie verhoogt gamma-golven in het brein

Beta golven

Beta golven worden vaak gemeten als we wakker zijn. Ze zijn betrokken bij het bewust denken en hebben meestal een stimulerend effect op de hersenactiviteit. De juiste hoeveelheid beta-golvenstelt ons in staat, om ons te concentreren en zonder moeite schooltaken of ander denkwerk af te maken. Te veel beta-golven maken ons gestrest en veroorzaken gevoelens van angst. Hoge betafrequenties worden ook in verbinding gebracht met een verhoogde staat van opwinding. Wanneer je veel koffie of een ander stimulerend middel drinkt, zal de bèta-activiteit in je hersenen automatisch verhogen. Beta golven maken we gedurende de hele dag aan: door deze hersengolven kunnen we bewuste taken voltooien, zoals kritisch denken, schrijven, lezen, etc.

 • Frequentiebereik: 12 Hz tot 40 Hz (hoog)
 • Te veel beta-golven: verhoogde Adrenaline, angst, opwinding, onvermogen om te ontspannen en stress
 • Te weinig beta-golven: ADHD, dagdromen, depressie en laag denkvermogen
 • Optimale hoeveelheid beta-golven: goede concentratie, scherp geheugen, goed probleemoplossend vermogen
 • Verhoogt beta-activiteit: koffie, energiedrankjes en diverse stimulerende middelen

Alfa golven

Deze frequentie overbrugt de kloof tussen ons bewuste denken en het onderbewustzijn. Met andere woorden; alfa is de frequentie tussen beta en theta. Alfa-golven helpen ons om te kalmeren wanneer dat nodig is en bevorderen gevoelens van diepe ontspanning. Als we gestrest raken, kan er iets optreden, dat “alfa blokkade” heet: hierdoor ontstaan overmatige beta-golven en maar heel weinig alfa activiteit. In wezen blokkeert ons brein dan de productie van alfa-golven, omdat we te opgewonden zijn om alfa-golven aan te maken.

 • Frequentiebereik: 8 Hz tot 12 Hz (gemiddeld)
 • Te veel alfa: dagdromen, slechte concentratie en niet kunnen ontspannen
 • Te weinig alfa activiteit: angst, stress, slapeloosheid
 • Optimale hoeveelheid alfa-golven: staat van ontspanning
 • Verhoogt de productie van alfa golven: alcohol, marihuana, spierontspanners en sommige antidepressiva

Theta golven

Deze hersengolffrequentie is betrokken bij dagdromen en slapen. Theta golven stellen ons in staat, om diepe en rauwe emoties te voelen. Thetagolven verruimen onze intuïtie en creativiteit, en geven ons het gevoel meer natuurlijk en echt te zijn. Thetagolven zijn ook betrokken bij de herstellende slaapfase. Zolang thetagolven niet in overmaat worden geproduceerd tijdens de waaktoestand, hebben ze een heel positief effect.

 • Frequentiebereik: 4 Hz tot 8 Hz (langzaam)
 • Te veel thetagolven: ADHD, depressie, hyperactiviteit, impulsiviteit, onoplettendheid
 • Te weinig thetha activiteit: angsten, laag emotioneel bewustzijn, stress
 • Optimale toestand: creativiteit, emotionele verbinding, intuïtie, ontspanning
 • Verhoging van theta golven wordt veroorzaakt door: floaten en antidepressiva

Delta golven

Dit zijn de langzaamste hersengolven van het menselijk brein. Deze golven worden meestal gemeten bij zuigelingen en jonge kinderen. Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging om minder te delta-golven aan te maken, zelfs tijdens de diepe slaap. Delta-golven worden geassocieerd met de diepste niveaus van ontspanning en herstellende, helende slaap. Ze hebben ook invloed op onbewuste lichaamsfuncties, zoals het reguleren van de hartslag en de spijsvertering. Voldoende productie van delta-golven geeft ons dat heerlijke uitgeruste gevoel na een goede nachtrust. Als iemand een abnormale hoeveelheid delta-golven produceert, kunnen er leerproblemen ontstaan of het bewustzijn wordt ondermijnd.

 • Frequentie: 0 Hz tot 4 Hz (langzaamste)
 • Te veel delta-golven: leerproblemen, onvermogen om te denken, ernstige ADHD
 • Te weinig delta-activiteit: onvermogen om het lichaam en het brein te herstellen, slaapproblemen
 • Optimale toestand: goed immuunsysteem, natuurlijk herstel lichaamsfuncties, diepe, herstellende slaap
 • Veroorzaakt verhoging van de delta-golven: antidepressiva, slaap en floaten

Hoe floaten invloed heeft op je hersengolven

Als je het bovengenoemde hebt gelezen, wordt meteen duidelijk wat de ondersteunende functies van floaten zijn. Floaten veroorzaakt namelijk een verhoging van de hersenfrequenties die betrokken zijn bij ontspanning, creativiteit, een toestand van verhoogd bewustzijn en het herstellend vermogen van het lichaam en brein. Na ongeveer 40 minuten floaten, stoppen de hersenen met het produceren van alfa-golven en begint het brein met het uitzenden van theta en delta golven. Deze zijn verantwoordelijk voor de ’tussen-waken-en-slapen’ toestand, die we iedere avond voordat we in een diepe slaap vallen, ervaren. Deze fase duurt maar een paar momenten als we in bed liggen, maar in een floatcabine kunnen we deze staat van pure ontspanning langdurig ervaren: een staat van bewustzijn die normaal gesproken alleen voorkomt bij kleine kinderen en mensen, die al jaren aan mediatie doen.

Wil je ook meer theta- en delta-golven aanmaken en voelen hoe heerlijk ontspannen je daarvan wordt? Maak dan snel een afspraak voor een floatsessie bij LOFF Assen!

door Ingrid

Voor de massage had ik aangegeven last van m’n onder rug en nek te hebben. Na de massage mer ik duidelijk verschil! Zeer tevreden.

door Greetje

De rust in het pand was fijn en de massage werd in alle rust (zonder gesprekken) gegeven en was bovendien heel fijn.

door Leonie

Mooie wellness, vriendelijk personeel. Heerlijke zwangerschapsmassage! Volgende afspraak al gepland om te floaten, ben benieuwd!

door Sabina

Ik hen heerlijk genoten van het floaten en mijn dochter van haar complete lichaamsbehandeling. Super vriendelijk personeel . Niet druk bij de sauna's alleen jammer dat er kleine kids worden toegestaan. Komt hier toch een beetje voor de rust. Heerlijke cappuccino en verassend veel verschillende gebakjes erbij. Echt ik raad dit iedereen aan en wij komen in ieder geval zeker weer. Je wordt behandeld als een royalty.

door Astrid

Het is iedereen aanteraden. Bij binnenkomst vriendelijk ontvangst. Rustige sfeer. Ontspannend en na de behandeling een glas water met koffie en gezellige medewerkers. Ik kom zeker nog een keer. M.v.g Astrid