Blog

Hoeveel suiker eet jij op een dag? Let op het etiket!

Auteur
Gerlanda

In onze westerse samenleving is de consumptie van geraffineerde suiker zo’n beetje uitgegroeid tot een dagelijkse verslaving. Suiker in koffie en thee, zoet beleg op brood, gebak, koekjes en andere zoetigheden voor de kleine honger en een blikje frisdrank om je dorst te lessen. In combinatie met alle verborgen hoeveelheden suikers in kant- en klaar maaltijden, sauzen, ingeblikt eten, zuivelproducten, enz., verorbert de gemiddelde Europeaan tot ongeveer 40 kilogram zuivere suiker per jaar. Dit zorgt niet alleen voor overgewicht, maar kan ook leiden tot forse gezondheidsproblemen.

37 suikerklontjes per dag

40 kg suiker klinkt misschien niet zo dramatisch, maar per jaar en per persoon komt dit neer op ongeveer 37 suikerklontjes en dus 600 extra calorieën per dag. Als je die 600 extra calorieën niet meteen gaat verbranden door hard lichamelijk werk of sporten, dan kun je, zonder dat je daar enige moeite voor hoeft te doen, 1kg in maar 3 weken aankomen. Misschien is het dus toch niet zo verbazend, dat er steeds meer dikke volwassenen en kinderen rondlopen.

Verborgen suikers liggen overal op de loer
Oké, denk je nu misschien. Dan maar geen cola meer en die 3 klontjes suiker in de koffie laat ik voortaan ook maar achterwege. Maar zo simpel ligt het niet.
Het suikergehalte van een product wordt vaak met opzet “verborgen” voor de consument. In de lijst met ingrediënten op het etiket, kun je soms niet eens ontdekken dat het hier om suikers gaat. Een paar voorbeelden: sucrose (gewoon een andere term voor suiker), glucosestroop (een goedkope vervanger voor tafelsuiker, dus niet minder ongezond), dextrose, fructose, lactose, maltose, en zo gaat de lijst maar door. En deze suikers zitten in bijna alles, van pindakaas en salami tot in pastasaus en bruinbrood. De gezondheidseffecten van al deze ‘verborgen’ suikers zijn niet minder ernstig, dan dat je een pot met witte suiker zou leeglepelen. ‘Natuurlijke suikers’ zoals honing, rietsuiker, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en agavesiroop zijn trouwens niet per definitie gezonder dan gewone suiker. Want je lichaam ziet het verschil namelijk niet.

Neem contact met ons op

Is suiker echt gif voor je lijf?

Suiker is natuurlijk erg lekker: het geeft smaak aan zowel zoete als hartige producten en wie is er niet dol op een lekkere tompoes op zijn tijd. We willen je hier dan ook zeker geen suikervrij dieet aanpraten. Bovendien zou dat onmogelijk zijn. Eet een banaan, en je hebt je suikerportie voor die dag alweer binnen. Toch is het wel verstandig om even stil te staan bij wat suiker eigenlijk met je lijf doet. Het is namelijk wel degelijk zo, dat je van jarenlang overmatig suiker eten ziek kunt worden.

Suiker heeft een negatief effect op je immuunsysteem.
Als je immuunsysteem verzwakt is, hebben, bacteriën, virussen, schimmels en parasieten vrij spel in je lichaam. Daardoor wordt je automatisch vatbaarder voor verschillende ziektes.

Suiker breekt vitaminen en mineralen in je lichaam af
Als voorbeeld hiervoor geven we het eten van een suikerbiet versus het eten van geraffineerde suikers. Als je een suikerbiet eet, dan krijg je niet alleen suiker binnen, maar ook heel veel vezels, vitaminen en mineralen. De natuur heeft alles wat we nodig hebben verenigd in ons voedsel, zodat we gezond en vitaal blijven.
Maar wat als er bij de vertering van suiker geen vitaminen, mineralen of vezels vrij komen? Dan moet ons lichaam, om deze suikers te verteren en in energie om te zetten, de eigen vitamine- en mineraalreserves aanboren. Als je dit jarenlang volhoudt, raken die reserves op een gegeven moment uitgeput. En dan krijg je een chronisch gebrek aan mineralen, wat weer kan leiden tot tandbederf, obesitas, een zwak immuunsysteem, hyperactieve kinderen en verschijnselen die worden geassocieerd met vroegtijdige veroudering (rimpels, verlies van haar, een steeds sterkere bril nodig hebben, enz.)

Suiker is slecht voor je botten en tanden
Het is niet alleen zo dat suiker gaatjesveroorzaker Nr.1 is, een jarenlange, te hoge suikerconsumptie kan leiden tot ziekten zoals osteoporose (botontkalking) en diabetes (meestal type 2). Daarnaast verhoogt langdurig gebruik van overmatige suikers de kans op hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten zoals artritis, astma en multiple sclerose. Suiker is ook slecht voor je lever, het irriteert de maag en vernietigt gezonde darmbacteriën. Als je darmflora verzwakt is, kunnen parasieten, slechte bacteriën en schimmels snel de overhand krijgen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot hormoonstoornissen.

Verslavend goedje
Na deze deprimerende opsomming moeten we helaas nog een laatste feitje onder de aandacht brengen: suiker is enorm verslavend. Daarom is zo moeilijk voor echte ‘sugarholics’ om hun suikerinname drastisch te verlagen. Ok, en nu de oplossing dan?

Maak je lijf blij met ‘whole foods’

Naast het verminderen van je frisdrank, snack en koekjesconsumptie, is dit een hele goeie tip: eet zo min mogelijk voorverpakt voedsel! Hieronder vallen ook alle zogenaamde 0% vet zuiveldrankjes en light-producten. Deze bevatten dan misschien minder vet, maar in plaats daarvan des te meer suikers en allerlei andere chemische troep, waar je lichaam niet op zit te wachten.

Spaghetti maak je het beste met biologisch gehakt, echte tomaten en uien en volkorenpasta, i.p.v. een potje uit de supermarkt op te warmen en dit over je pasta heen te kieperen. Haal je suikers zoveel mogelijk uit fruit, granen en groenten. Teveel wit meel kun je ook het beste vermijden (pasta, witbrood, koekjes en crackers). Het geheim van gezonde voeding zit hem in de zogenaamde ‘whole foods’. Deze hippe Amerikaanse term betekent in feite niets anders dan vers, onbewerkt voedsel. Salades, aardappelen, havervlokken, granen, peulen, verse groenten en fruit en onbewerkt (liefst biologisch) vlees en vis, valt allemaal onder deze noemer. Als je iedere dag minstens 1 maaltijd met ‘whole foods’ eet, zal je het verschil al na een paar weken merken, en niet alleen op de weegschaal. Neem als snack eens wat vaker een handjevol gedroogde vruchten of noten, of maak een lekkere fruitsalade voor op je werk. Uiteindelijk ligt de beslissing bij jezelf: het is jouw lijf, en met dit lijf wil je als het goed is op een gezonde manier oud worden. En wij helpen je alvast op weg, door je hieronder een alfabetische lijst te geven van alle benamingen voor suikers. Met deze lijst kun je bij je volgende boodschappenronde eens de etiketten checken. Misschien zal je verbaasd zijn wat je aantreft!

A
Agavesiroop
Ahornsiroop
Appelsapconcentraat
Appelstroop
B
Basterdsuiker
Bruine basterdsuiker
Bruine kandijsuiker
Bruine rietsuiker
Bruine suiker
D
Druivensapconcentraat
Druivensuiker
Dextrose
F
Fructose
Fructose-invertsuikerstroop
G
Galactose
Gebrande suiker
Gebrande suikerstroop
Geconcentreerd perensap
Geconcentreerd vruchtensap
Gekarameliseerde suiker
Gekarameliseerde suikerstroop
Geleisuiker
Glucose
Glucosefructosestroop
Glucosestroop
H
Honing
I
Invertsuiker
Invertsuikerstroop
Isoglucose
K
Kandijstroop
Kandijsuiker
Kaneelsuiker
Karamelsuikerstroop
Kokosbloesemsuiker
Kristalsuiker
L
Lactose
M
Maïsstroop
Maltose
Maltodextrine
Melasse
Melksuiker
Moutstroop
Moutsuiker
P
Palmsuiker
Poedersuiker
R
Rietsuiker
Rietsuikerstroop
Ruwe rietsuiker
S
Sacharose
Stroop
Suiker
Suikerstroop
T
Tarwestroop
Trehalose
Vanillesuiker
Vruchtensuiker
Vruchtensap op basis van concentraten
Vruchtensap uit concentraat
Vruchtensapconcentraat

Let op: ‘Natuurlijke suikers’ zoals honing, rietsuiker, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en agavesiroop zijn niet beter dan gewone suiker. Want je lichaam ziet het verschil niet.

door Ingrid

Voor de massage had ik aangegeven last van m’n onder rug en nek te hebben. Na de massage mer ik duidelijk verschil! Zeer tevreden.

door Greetje

De rust in het pand was fijn en de massage werd in alle rust (zonder gesprekken) gegeven en was bovendien heel fijn.

door Leonie

Mooie wellness, vriendelijk personeel. Heerlijke zwangerschapsmassage! Volgende afspraak al gepland om te floaten, ben benieuwd!

door Sabina

Ik hen heerlijk genoten van het floaten en mijn dochter van haar complete lichaamsbehandeling. Super vriendelijk personeel . Niet druk bij de sauna's alleen jammer dat er kleine kids worden toegestaan. Komt hier toch een beetje voor de rust. Heerlijke cappuccino en verassend veel verschillende gebakjes erbij. Echt ik raad dit iedereen aan en wij komen in ieder geval zeker weer. Je wordt behandeld als een royalty.

door Astrid

Het is iedereen aanteraden. Bij binnenkomst vriendelijk ontvangst. Rustige sfeer. Ontspannend en na de behandeling een glas water met koffie en gezellige medewerkers. Ik kom zeker nog een keer. M.v.g Astrid