Blog

In de zon? Smeren, smeren en nog eens smeren!

Auteur
Gerlanda

De zomer komt er weer aan: we genieten volop van de zon op het strand, terrasjes of gewoon lekker in onze eigen tuin. Zonnestralen maken ons vrolijk en we krijgen er een belangrijke vitamine D boost van.

De mens kan dan ook niet zonder zonnelicht. Maar er zit helaas ook een andere, minder fraaie kant aan (teveel) blootstelling aan de zon. Iedere vrouw die tot op hoge leeftijd een mooie huid wil behouden, zou zich aan het principe ‘de huid vergeet niets’ moeten houden! Want naast roken en overmatig alcoholgebruik, staat te veel zon in de top drie van oorzaken van (vroegtijdige) huidveroudering. Na ons 35ste levensjaar betaalt onze huid onherroepelijk de prijs voor vroegere zonden. Maar er is ook goed nieuws! We kunnen zelf heel veel doen, om onze huidjes zo lang mogelijk mooi en gezond te houden, en toch een lekker kleurtje te krijgen. Namelijk door op jonge leeftijd (beginnend in de kinderjaren) consequent te smeren, zodra de zon na de winter aan kracht wint. Het is zelfs geen overbodige luxe, om zomer en winter een dagcrème met Uv-filter te gebruiken. Want ook voor onze huid geldt: Voorkomen is beter dan genezen!

UVA, UVB en Infraroodstraling

UVB-straling zorgt ervoor, dat we er als een tomaat gaan uitzien, als we ons niet goed hebben ingesmeerd. UVA-straling is echter nog veel gevaarlijker dan UVB-straling. Ongeveer 95% van de Uv-straling die onze aarde bereikt, is UVA-straling. Deze stralen hebben een langere golflengte en dringen daardoor nog dieper onze huid door, waar ze schade aan ons DNA kunnen aanrichten. De A van UVA staat dan ook voor Aging. We verouderen er niet alleen sneller door, maar deze straling kan nog een ander, gevaarlijk gevolg hebben: ze speelt een grote rol bij het ontstaan van huidkanker. UVA dringt ook dwars door het wolkendek en glas heen, waardoor we er het hele jaar door aan blootgesteld worden. UVA-straling is de grootste reden dat onze dagcrèmes in de zomer én winter een SPF factor zouden moeten bevatten. Der derde soort straling is infraroodstraling. De lange golflengtes van deze straling zorgen voor vorming van vrije radicalen en afbraak van collageen. Er is geen UV-bescherming die infrarood tegenhoudt, maar het toevoegen van extra antioxidanten aan zonproducten of gezichtscrèmes, beschermt je huid wel tegen de schade van infrarood.

Wat is het verschil tussen al die SPF factors?

Zonnebrandcrème werkt, doordat de crème een Uv-licht absorberend vermogen heeft. Hoe hoger de SPF, hoe meer Uv-straling er wordt geabsorbeerd. Tot op zekere hoogte, want geen enkele SPF beschermt 100% tegen Uv-straling!  Afhankelijk van ons huidtype, zouden we minimaal factor 20 tot 30 moeten smeren, vooral tijdens de hete zomermaanden. Maar er zijn ook extreem hoge factoren, zoals SPF 50. De vraag is dus: welke factor past bij mijn huid?

Voor kinderen is watervaste factor 50 altijd de beste optie, vooral op vakantie. In en om het water spelen zorgt ervoor, dat de beschermende UV laag sneller van het kinderhuidje verdwijnt. Kinderen moet je dus, zeker als ze in de buurt van water spelen, regelmatig blijven insmeren. Voor volwassenen geldt, dat hoe lichter je huid is, hoe hoger de factor moet zijn, en hoe minder lang je in de zon kunt blijven. De meest geschikte factor hangt ook af van wat je aan het doen bent. Een dagje zeilen is natuurlijk heel iets anders dan een half uurtje op je balkon zitten. Bij een hoge factor zit er trouwens een addertje onder het gras. Mensen zijn dan geneigd om maar 1x per dag te smeren, en dat is zeker niet genoeg! Hoe meer tijd je in de zon doorbrengt, hoe vaker je moet smeren. Door zweten, wind en weer wordt het beschermlaagje namelijk ook bij ons gedurende de dag dunner. Ga nooit langer dan 2 uur achterelkaar in de volle zon zitten en vermijd de zon tijdens de heetste uren van de dag, tussen 12 en 2 uur ‘s middags. De zonnestraling is dan namelijk het meest intensief, en daar doe je je huid geen plezier mee. Het is trouwens onzin, dat je niet bruin wordt in de schaduw. Ook onder een parasol of boom, dringt er altijd nog genoeg UV licht tot je huid door, om een lekker kleurtje te krijgen!

Na een dag in de zon is het heel belangrijk om je huid goed te verzorgen en te hydrateren. Olie en vette crèmes zijn hier minder geschikt voor. Een vochtinbrengend- of kalmerend serum en hydraterende bodymilk, zijn prima oppeppers voor je huid, na een lange dag in de zon.

Vraag naar onze producten voor in- en na een dag in de zon

Bij LOFF Assen verkopen we naast een uitgebreide reeks verzorgingsproducten, die je huid na een lange dag in de zon herstellen en kalmeren, ook crèmes en serums, met een zonnefactor. Bijvoorbeeld de Anti-aging Sun Cream (SPF20) en Ultra High Protectie (SPF50) Sun Screen van het merk Clephar. Dit zijn hydraterende, voedende en herstellende dagcrèmes voor alle huidtypes.

Ons tweede merk Absolution heeft ook verschillende crèmes die de huid tegen Uv- straling en vrije radicalen beschermen, zoals La Crème du Teint: een prachtige make-up en verzorging in 1 product, met o.a. groene thee. Deze crème egaliseert, hydrateert en beschermt je huid, ook tegen zon en vervuiling. Of probeer eens het Biologisch Revitaliserend Serum van Absolution. Dit serum kun je toevoegen aan je dagcrème. Het is bijzonder doeltreffend bij blootstelling aan luchtvervuiling, Uv-licht en elektromagnetische golven. Het beschermt de huid en stimuleert haar natuurlijke beschermingslaagje.

Kom gewoon eens lang om naar onze verzorgings- zonneproducten te informeren., Wij helpen je graag, om een mooi en gezond zomerhuidje te behouden!