BLOG

Last van winterdepressies? Met Yoga kom je de donkere maanden wel door

Auteur
Gerlanda

Veel mensen kijken het hele jaar naar de lente en zomer uit. Als het zonnetje schijnt, voelen we ons gewoon gelukkiger en fitter. Je hoort eigenlijk nooit iemand zeggen: “Eindelijk is de zomer voorbij. Ik verheug me alweer op maandenlang regen, kou en om 5 uur het licht aandoen!”  Vooral januari en februari, als de gezellige feestdagen achter de rug zijn, zijn maanden die de meesten van ons het liefste over zouden slaan. Maar er is hoop! Want we kunnen zelf iets doen om het koude seizoen beter door te komen. Bijvoorbeeld door regelmatig aan yoga te doen. Hoewel yoga geen wondermiddeltje is voor de winter-blues, zorgen yogaoefeningen ervoor, dat ons lijf soepel en sterk blijft. Daarnaast heeft het een bewezen, positief effect op onze gemoedstoestand. Yoga is een ideaal middel om het koude jaargetijde met een positieve, relaxte instelling te ‘overleven’, tot de lente weer komt.

Yoga, een weldaad voor lichaam en geest

Veel mensen beoefenen yoga om beter met stress om te kunnen gaan, soepel te blijven of pijn te verlichten. Yoga bestaat uit een reeks fysieke oefeningen, ademhalingsoefeningen en concentratieoefeningen. Deze oefeningen houden het lichaam soepel, bevorderen de balans en versterken de spieren en het skelet. Maar ze hebben ook een sterk positief effect op de menselijke geest. Dat de combinatie van lichamelijke oefeningen, ademhaling en zorgvuldige concentratie depressieve gevoelens daadwerkelijk kan verminderen, is al uit verschillende (internationale) onderzoeken gebleken.

Middelen tegen depressies

Antidepressiva en psychotherapie worden nog steeds gebruikt als de primaire behandelmethoden tegen depressies. Tegen winterdepressies wordt ook wel lichttherapie ingezet, waarbij de patiënt een uur lang onder een felle UV-lamp wordt gezet. Maar geneesmiddelen werken niet bij iedereen: bij 10 tot 30 procent van de patiënten met een depressie werken ze niet goed of veroorzaken ze slechts een lichte verbetering van de klachten. Bovendien hebben de meeste antidepressiva bijwerkingen. Daarom zijn wetenschappers al jarenlang op zoek naar nieuwe methoden, die de reguliere behandelingen voor depressie kunnen ondersteunen. Zou yoga hier een belangrijke rol in kunnen spelen?

Floaten en effect

Bekijk direct onze arrangementen

Yoga in je dagelijkse routine

De afgelopen jaren heeft Yoga een echte populariteits-boost ondergaan. Yoga studio’s schieten als paddenstoelen uit de grond en veel fitness- en wellness centra (zoals LOFF) voegen Yoga toe aan hun concept. Er zijn ondertussen al heel wat mensen, die elke dag met een reeks yogaoefeningen beginnen, omdat ze zich daar beter bij voelen. En niet zonder reden. Verlichting van lichamelijke pijn en minder stress zijn slechts een paar van de meest voorkomende, positieve ‘bijwerkingen’ van yoga. Veel yoga-fans geven aan, dat regelmatig yoga beoefenen hen ook een positievere levenshouding en meer innerlijke rust geeft. Bovendien voel je je, als je minder pijn en minder stress ervaart, automatisch gelukkiger en relaxter. In deze zin heeft yoga, omdat het een directe invloed heeft op het welzijn van ons lichaam, ook een indirect, positief effect op onze geest.

Wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten van yoga op ons emotionele welzijn

Uit een reeks van onderzoeken die de afgelopen jaren in de VS zijn gedaan, is gebleken, dat yoga kan worden ingezet als een bijzonder effectieve, ondersteunende behandeling voor (winter) depressies.

Aan een van deze onderzoeken – uitgevoerd door een medisch onderzoeksteam onder leiding van Lindsey Hopkins van het San Francisco Veterans Affairs Medical Center in Californië, deden 23 mannelijke oorlogsveteranen mee.
De proefpersonen moesten twee keer per week een wekelijkse Hatha-yogales volgen voor een totale periode van 8 weken. Hatha yoga bestaat uit een combinatie van fysieke oefeningen, meditatie en ademhalingsoefeningen. De onderzoekers ontdekten, dat deelnemers die voordat de 8 weken durende yoga-interventie begon, hoog scoorden op de depressiviteitscala van het onderzoek, twee maanden later een opvallende vermindering van hun depressieve klachten rapporteerden. Bovendien werd het plezier dat de deelnemers aan de Hatha Yogalessen beleefden, met een 9,4 beoordeeld op een schaal van 1 tot 10. Yoga maakt je dus echt gelukkig.

Dezelfde resultaten kwamen naar voren uit een Nederlands onderzoek. Nina Vollbehr en haar onderzoeksteam van het Centrum voor Integrale Psychiatrie, kozen 12 volwassen patiënten uit voor hun studie, die gemiddeld al 11 jaar aan depressies leden. Voor het onderzoek moesten de proefpersonen 9 weken wekelijks aan een yoga-sessie van 2,5 uur meedoen. Uit het onderzoek bleek, dat de depressieve gevoelens, angst en stress van de proefpersonen tijdens het yoga-programma aanzienlijk verminderden, en dat het effect ervan tot 4 maanden na afloop van het programma aanhield.

Hoewel we hier nooit zullen beweren dat je yoga moet zien als vervanging voor de reguliere behandeling van depressieve aandoeningen, kan het een waardevolle ondersteuning zijn om je stemming tijdens de donkere maanden van het jaar te verbeteren en je lichaam soepel en sterk te houden.

Bij LOFF worden regelmatig yogacursussen aangeboden. De lessen zijn kleinschalig en voor de absolute beginner tot aan de gevorderde yogi onder ons. Interesse? Stuur een mailtje naar info@loff-assen.nl

door Ingrid

Voor de massage had ik aangegeven last van m’n onder rug en nek te hebben. Na de massage mer ik duidelijk verschil! Zeer tevreden.

door Greetje

De rust in het pand was fijn en de massage werd in alle rust (zonder gesprekken) gegeven en was bovendien heel fijn.

door Leonie

Mooie wellness, vriendelijk personeel. Heerlijke zwangerschapsmassage! Volgende afspraak al gepland om te floaten, ben benieuwd!

door Sabina

Ik hen heerlijk genoten van het floaten en mijn dochter van haar complete lichaamsbehandeling. Super vriendelijk personeel . Niet druk bij de sauna's alleen jammer dat er kleine kids worden toegestaan. Komt hier toch een beetje voor de rust. Heerlijke cappuccino en verassend veel verschillende gebakjes erbij. Echt ik raad dit iedereen aan en wij komen in ieder geval zeker weer. Je wordt behandeld als een royalty.

door Astrid

Het is iedereen aanteraden. Bij binnenkomst vriendelijk ontvangst. Rustige sfeer. Ontspannend en na de behandeling een glas water met koffie en gezellige medewerkers. Ik kom zeker nog een keer. M.v.g Astrid