BLOG

Lomi-Lomi: super-relaxmassage met een vleugje ‘Aloha’!

Auteur
Gerlanda

Lomi-Lomi is een oeroude, diep ontspannende massagetechniek, die werd ontwikkeld in een tijd waarin het leven van de Hawaiianen werd beheerst door de geest van ‘Aloha’; het Hawaiiaanse woord voor onvoorwaardelijke, universele liefde. Hawaiianen geloofden dat alles in de natuur heilig en met elkaar verbonden is door ‘Aloha’. Als mensen leefden volgens de wetten van deze allesomvattende liefde en verbondenheid met de natuur, zou zich dit in een gezond en gezegend bestaan terugbetalen. Eigenlijk hetzelfde als het principe van karma; wat je geeft krijg je ook terug, maar dan met een vleugje kokosnoot.

Kahuna wijsheid en massage

Voordat Kapitein Cook en zijn bemanning Hawaii ontdekten, genoten de Kahuna’s hoog aanzien in de Hawaiiaanse maatschappij. Deze priesters bezaten de universele wijsheid of ‘Huna’ en mochten daarom als enigen bepaalde lichamelijke en geestelijke rituelen uitvoeren op andere leden van de gemeenschap. Bijvoorbeeld bij jonge mannen, die zich in de overgang van jongen naar volwassen man bevonden. De rituelen van de Kahuna hielpen hen, om een sterk gevoel van verantwoordelijk te ontwikkelen, door middel van het vergroten van hun spirituele wijsheid.

Lomi-Lomi massage was een afgeleide van dit ritueel; een meer toegankelijke massage, die familieleden elkaar gaven voor ontspanning, herstel en de behandeling van allerlei kwalen. Lomi-Lomi hielp daarnaast om de doorstroming van ‘Mana’ (spirituele kracht) in het lichaam te bevorderen. Lomi-Lomi wordt daarom ook wel Huna massage genoemd, omdat het zijn wortels heeft in de spirituele kennis van de oorspronkelijke inwoners van het kleine eilandenparadijs middenin de Pacifische oceaan.

Goddeloze praktijken
In het begin van de 18e eeuw waren een groep missionarissen getuige van het gebruik van Lomi-Lomi door de in hun ogen barbaarse Hawaiianen. Zij besloten meteen, dat dit goddeloze gedoe geen plaats had in het christelijke en beschaafde Hawaii dat zij voor ogen hadden. In 1893 werd Lomi-Lomi zelfs officieel verboden, samen met twee andere pijlers van de Hawaiiaanse beschaving, de Hawaiiaanse taal en de hula dans. Degenen die hiertegen in opstand durfden te komen, werden hard bestraft. Maar de heilige tradities van het Hawaiiaanse volk stierven niet uit; ze gingen alleen bijna een eeuw lang ‘under cover’, waar ze in het geheim toch van generatie op generatie werden doorgegeven. Lomi-Lomi massage was zo’n belangrijk onderdeel van het leven, dat de Hawaiianen niet bereid waren om hun verbinding met de wetten van harmonie en wederzijdse liefde op te geven, voor de opgelegde wetten van de blanke overheersers.

Comeback van de Lomi-Lomi massage
Na bijna 70 jaar werden de strenge wetten weer veranderd en herkregen de Hawaiianen het recht om hun Lomi-Lomi massage te beoefenen. En nu was niet alleen de lokale bevolking, maar ook mensen van buiten Hawaii, die in de ban raakten deze oeroude massagetechniek. Als gevolg daarvan begon Lomi-Lomi aan een ware comeback, die zich langzaam maar zeker als een lopend vuurtje buiten de grenzen van het Hawaiiaanse archipel begon te verspreiden.

Liefhebbende handen
De basisgedachte van Lomi-Lomi is dat alles wat leeft op zoek is naar harmonie en liefde. Dit kan misschien het beste worden uitgelegd door de bijnaam voor Lomi-Lomi: de ‘loving hands’ massage. Tijdens een Lomi-Lomi sessie wordt het lichaam heel behoedzaam aangeraakt, maar de werking van de massagegrepen dringt diep in de spieren door, dankzij het aanbrengen van ritmische, vloeiende lijnen. Er wordt meestal met een vloeistof zoals warme olie gewerkt. Met de handen, ellebogen en onderarmen wordt de olie vervolgens in lange, brede strijkbewegingen over het hele lichaam gemasseerd. Het effect hiervan wordt ook wel omschreven als het golven van de zee.
Door deze ritmische, golvende bewegingen ervaart degene die gemasseerd wordt een ongekend gevoel van ontspanning. De Lomi-Lomi techniek kan over het hele lichaam worden toegepast en werkt diep in op de verschillende spiergroepen, zonder ooit hard of pijnlijk aan te voelen. Naast de ontspannende werking op het lijf, werkt Lomi Lomi ook in op onze geest: nare denkpatronen worden als het ware ‘weggestreken’, om plaats te maken voor heilzamere gedachten. De energie kan weer ongehinderd stromen, wat een genezend effect heeft op het hele lichaam. Nu nog een Ukulele-muziekje erbij, en je waant je op een bedje naast het strand in Hawaii. Aloha!

door Ingrid

Voor de massage had ik aangegeven last van m’n onder rug en nek te hebben. Na de massage mer ik duidelijk verschil! Zeer tevreden.

door Greetje

De rust in het pand was fijn en de massage werd in alle rust (zonder gesprekken) gegeven en was bovendien heel fijn.

door Leonie

Mooie wellness, vriendelijk personeel. Heerlijke zwangerschapsmassage! Volgende afspraak al gepland om te floaten, ben benieuwd!

door Sabina

Ik hen heerlijk genoten van het floaten en mijn dochter van haar complete lichaamsbehandeling. Super vriendelijk personeel . Niet druk bij de sauna's alleen jammer dat er kleine kids worden toegestaan. Komt hier toch een beetje voor de rust. Heerlijke cappuccino en verassend veel verschillende gebakjes erbij. Echt ik raad dit iedereen aan en wij komen in ieder geval zeker weer. Je wordt behandeld als een royalty.

door Astrid

Het is iedereen aanteraden. Bij binnenkomst vriendelijk ontvangst. Rustige sfeer. Ontspannend en na de behandeling een glas water met koffie en gezellige medewerkers. Ik kom zeker nog een keer. M.v.g Astrid