BLOG

Magnesium - oerbron van gezondheid

Auteur
Gerlanda

Ieder mens heeft behoefte aan magnesium. Magnesium ontspant, het remt ontstekingen af, speelt een belangrijke rol bij de eiwitproductie, de suikerhuishouding van het lichaam en de opbouw van spieren, verbetert lichamelijke en geestelijke prestaties en herstelt overbelaste spieren - kortom: zonder magnesium loopt in het lichaam niets zoals het hoort. Het is helaas niet zou eenvoudig om voldoende magnesium via de voeding binnen te krijgen. Floaten is een veel beter alternatief, omdat je huid het grootste orgaan van je lichaam is. Via de zweetklieren neem je veel sneller en gemakkelijker magnesium op dan via voeding of supplementen. Maar hoe zit het met mijn magnesiumvoorraad en wanner heb ik extra magnesium nodig? Een goede vraag, die iedereen zichzelf zou moeten stellen. Wie heeft extra magnesium nodig?

De brond van gezondheid

Natuurlijk heeft ieder lichaam behoefte aan magnesium. Maar er zijn ook mensen, die door bepaalde omstandigheden extra moeten opletten, dat ze voldoende van dit levensbelangrijke mineraal binnenkrijgen. Om te achterhalen of je een verhoogde behoefte aan magnesium hebt, kun je eens beginnen het analyseren van je eigen situatie:

Magnesium voor chronisch zieken
Mensen die lijden aan een chronische ontstekingsziekte, zouden in ieder geval extra magnesium moeten binnenkrijgen. Magnesium is namelijk een belangrijke ontstekingsremmer. Bij ziekte stijgt onze behoefte aan magnesium automatisch. Als we niet aan deze behoefte voldoen, krijgen we ook automatisch een magnesiumtekort. Door langdurig magnesiumgebrek wordt je bovendien gevoeliger voor bepaalde ziekten. Er zijn aanwijzingen dat kwalen zoals tinnitus (oorsuizen), migraine en spierkrampen allemaal door magnesiumtekort worden veroorzaakt. Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aanwijzingen gevonden voor een verband tussen een langdurig tekort aan magnesium en hartaanvallen, beroertes en hartritmestoornissen. Sommige medicijnen, zoals cortisonen, bepaalde hartpreparaten en zelfs de zogenaamde ACE-remmers, leiden allemaal tot een grotere behoefte aan magnesium. Magnesium speelt ook een positieve rol bij diabetes. Zo verhoogt het de insulineproductie in de alvleesklier en vermindert het de insulineresistentie van de cellen. Altijd eerst even overleggen met je arts!

Magnesium voor (zwangere) vrouwen
Een van de meest bekende zwangerschapskwalen zijn kuitkrampen gedurende de eerste maanden van de zwangerschap, als je lichaam heel veel extra magnesium nodig heeft voor de groei van het ongeboren kind. Bovendien kan extra magnesium tijdens de zwangerschap ook helpen, om de bloeddruk te stabiliseren. Maar ook tijdens de borstvoedingsperiode, als je de pil slikt of last hebt van PMS (premenstruele klachten) is extra magnesium een aanrader. De pil verhoogt namelijk de magnesiumbehoefte van het lichaam en bij PMS vermindert magnesium het gevoel van algehele malaise plus de emotionele buien die bij PMS horen (ook wel zo fijn voor je partner en andere gezinsleden!).
Magnesium werkt daarnaast ook in op de vochthuishouding van het lichaam, waardoor je minder last krijgt van dikke enkels en kuiten – wat trouwens ook een vervelende kwaal tijdens de menopauze is.
Ten slotte heeft magnesium een positieve werking op de warmteregulering van het lichaam, waardoor je minder snel koude handen en voeten krijgt, een ander typisch vrouwenkwaaltje.

Magnesium tegen stress
Onze magnesiumbehoefte stijgt enorm als we onder stress staan. Stress wordt niet voor niets beschouwd als een van de meest voorkomende kwalen van onze moderne tijd en chronische stress is helaas ziekteverwekker nummer 1.
Doordat ons lichaam als het onder stress staat meer cortisol (stresshormoon) aanmaakt, speelt magnesium een belangrijke rol om het cortisol in het bloed weer te verlagen, de bloeddruk te reguleren en de spieren te helpen ontspannen. Bij alle vormen van geestelijke of lichamelijke stress (sport) is magnesium dan ook een essentieel mineraal voor het lichaam.

Magnesium voor kalme zenuwen en als geheugensteuntje
Magnesium kalmeert het zenuwstelsel en daarom wordt het ook wel aangeduid als “innerlijke rust mineraal”. Door voldoende magnesium ontspan je je beter en herstel je ook sneller van stressvolle situaties. De menselijke hersenen produceren tien keer meer energie dan de rest van het lichaam, maar verbruiken ongeveer dertig procent van de totale energie die je via het voedsel opneemt. Magnesium is een ware energiebooster voor je brein: het helpt om je geheugen te verbeteren en je creativiteit te verhogen.

Magnesium voor sporters
Sporters die goede prestaties willen leveren, hebben behoefte aan een extra dosis magnesium. Daarnaast helpt magnesium tegen spierspasmen, waardoor het buitengewoon belangrijk is voor mensen, die intensief aan sport doen. Het helpt je spieren en hart om meer energie vrij te maken, wat ook de reden is waarom het de prestaties van sporters verhoogt. De inname van voldoende magnesium in combinatie met voldoende beweging geeft je lichaam een dubbel voordeel – meer energie en meer spieropbouw!

Magnesium voor een goede
Het spierverslappende en ontspannende effect van magnesium maakt dit mineraal tot een risicovrij, gezond slaapmiddeltje. Wie voldoende magnesium in het lichaam heeft voelt zich ontspannener, valt sneller in slaap en hoeft zich geen zorgen te maken dat hij/zij midden in de nacht wakker wordt met krampen in de benen.

Wil jij je magnesiumvoorraad ook graag op pijl houden? Kom dan gauw een keertje floaten. Vraag naar ons kennismakingsaanbod!