Blog

Wat smeer jij daar op je huid?

Auteur
Gerlanda

Hormonen, allergene geurstoffen, aardolie - onze dagelijkse verzorgingsproducten bevatten allerlei stoffen, waarmee je liever niet in aanraking wilt komen. Dat is ook de reden waarom wij van LOFF Assen alleen met producten werken, die zo natuurlijk mogelijk zijn en geen schade aan je gezondheid toebrengen. Als je weet wat je op je huid smeert, kun je als consument betere en verantwoorde keuzes maken. Wij helpen je een handje, door een opsomming te geven van wat je zoal in cosmetica kunt aantreffen

Parabenen: conserveringsmiddelen met bijwerkingen

Parabenen worden vaak in cosmetica gebruikt als conserveermiddel; >methylparabeen wordt het meeste gebruikt. Het probleem is dat parabenen invloed kunnen hebben op je hormoonhuishouding. Ze worden via de huid in het lichaam opgenomen, waar ze hetzelfde effect hebben als hormonen – vaak vergelijkbaar met het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Daarom zijn ze vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, foetussen, zuigelingen en adolescenten tijdens de puberteit. Parabenen hopen zich in het lichaam op en worden bijvoorbeeld in verbinding gebracht met onvruchtbaarheid, diabetes, voortijdige puberteit en hormoon-gerelateerde kankers zoals borst-, testikel en prostaatkanker.
Volgens een Duitse studie uit 2013, bevatte ongeveer een derde van de cosmetica die wordt verkocht in drogisterijen en parfumerieën, deze hormonaal werkzame stoffen. Maar hoe komen we erachter of er parabenen in onze cosmetica zitten? Kijk daarvoor op het etiket alles met het eindwoord- “-paraben”, bijvoorbeeld methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butyl, isopropylparaben, Isobutylparaben bevat deze hormonaal werkzame stofjes.

Neem contact met ons op

UV-filters en UV-absorberende stoffen: hormonen in zonnebrandmiddelen

Veel zonnebrandmiddelen, lippenbalsems en make-up bevatten UV-filters of UV-absorberende stoffen, zoals ethylhexylmethoxycinnamaat of bezophenone. Deze ingrediënten hebben dezelfde hormonale effecten als parabenen, en worden ervan verdacht mogelijk allergieën en kanker te kunnen veroorzaken.
Een echt “goede” zonnebrandcrème zonder deze twijfelachtige ingrediënten te vinden, is niet eenvoudig. Kijk altijd even op het etiket. LOFF Assen heeft zonnebrandmiddelen te koop zonder deze toevoegingen.

Geurstoffen

Omdat we allemaal graag lekker ruikende bodylotion, douchegel en deodorant willen, wordt er in de cosmetica-industrie veelvuldig gebruik gemaakt van geurstoffen. Deze hebben meestal onschuldige namen, zoals “parfum”. Potentieel schadelijk zijn vooral de nitro- en polycyclische muskusverbindingen: Dit kan niet alleen leiden tot allergieën, maar bij klinisch onderzoek is ook gebleken, dat deze stoffen mogelijk kankerverwekkende eigenschappen hebben. Deze geurstofverbindingen hopen zich ook op in het lichaam en kunnen zelfs tot in de moedermelk binnendringen. De geurstof coumarine wordt ook vaak aangetroffen in natuurlijke cosmetica, hoewel deze stof als allergeen, toxisch en mogelijk kankerverwekkend wordt beschouwd.

Tensiden/Emulgatoren

Sodium-Lauryl-Sulfaat en PEG-derivaten (deze herken je aan de benaming ‘PEG ‘of ‘-eth “), worden als tensiden of emulgatoren in shampoo, tandpasta verwerkt en tal van andere cosmeticaproducten verwerkt. Beide stofjes maken de huid doorlatender voor schadelijke stoffen en daardoor voor allergische reacties. PEG-derivaten worden vaak van potentieel kankerverwekkende en milieuschadelijke aardolie-derivaten gemaakt. Je smeert in feite een bijproduct van wat je in je benzinetank gooit op je huid. Niet echt een fris idee!

Aluminium en aluminiumzouten: gif in deodorant
Deodoranten met aluminiumzouten zijn bijzonder effectief tegen vieze luchtjes, maar helaas ook nogal schadelijk. Vooral in deodorant en andere transpiratie werende middelen worden veel aluminiumzouten gebruikt: ze sluiten de poriën af en voorkomen hiermee transpiratie. Dit is niet alleen een heel onnatuurlijke manier voor je lichaam om ‘fris’ te blijven, maar aluminium wordt ook beschouwd als een neurotoxine: het is irriterend voor de huid en wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met borstkanker en de ziekte van Alzheimer. Aluminium kun je makkelijk herkennen op het cosmetica-label: er staat dan bijvoorbeeld aluminiumsilicaten of aluminiumchloorhydraat. De oplossing: deodorant zonder aluminium – zoals de heerlijk frisse, 100% natuurlijke Zechsal deodorant met Magnesium.

Parafine olie: smeuïg goedje met dubieus effect
Paraffineolie wordt gebruikt in veel cosmetische producten, onder de naam paraffinum liquidum, petrolatum, minerale olie of vaseline, maar het vormt ook de basis voor vele andere bestanddelen in gebruikelijke toiletartikelen. Deze olie is niet alleen een bedreiging voor het milieu, het is ook nog schadelijk voor de huid! De huid wordt namelijk “afgesloten”, kan niet meer goed ademen en droogt daardoor uit. De Duitse Stiftung Warentest (Duitse versie van de consumentenbond) trof tijdens een onderzoek uit 2015 kankerverwekkende stoffen aan in verschillende op minerale olie gebaseerde toiletartikelen.

Bleekmiddelen en kleurstoffen: chemie op je hoofd
Bleekmiddelen zoals ammoniumderivaten zijn opgenomen in tandpasta en gezichtscrèmes, haarkleurmiddelen en tal van andere cosmetische producten die er transparant uitzien, zoals douchegel of parfums. Op de lijst van ingrediënten zijn ze vaak te herkennen aan het woord aniline, anilide of aminen. Een aantal van deze bleekmiddelen worden echter beschouwd als potentieel kankerverwekkend. Daarom is het ook zo belangrijk dat je haarverf niet direct in contact brengt met je hoofdhuid

Weekmakers: onze dagelijkse hormooncocktail
In veel verzorgingsproducten en cosmetica zitten weekmakers (meestal te herkennen aan de naam – “ftalaat”). Het probleem is, dat de fabrikant dit niet hoeft aan te geven op de verpakking van het product. Vaak zijn ze onderdeel van gedenaturaliseerde alcohol (“Alcohol denat”), en daardoor voor de consument dus niet herkenbaar als een weekmaker. Alle ftalaten worden ervan verdacht effect te hebben op onze hormoonhuishouding. Omdat ze – net als parabenen – ook verwerkt worden in veel andere producten, krijgt ons lichaam dagelijks een hele cocktail aan hormoonverstorende stoffen binnen. Zelfs in zogenaamd natuurlijke cosmetica kunnen deze stofjes verborgen zitten.

Wil je je huid goed verzorgen, maar ben je kritisch op wat je smeert? Bij LOFF Assen gebruiken en verkopen we uitsluitend natuurlijke cosmetica, met zo min mogelijk toevoegingen. Onze merken Clephar, Absolution en Zechsal verzorgen je huid optimaal, maar dan zonder veel van de stofjes die je hierboven hebt aangetroffen. Heb je vragen? Wij staan voor je klaar.

Neem dan gerust contact met ons op.