BLOG

Magnesium, wondermineraal in de spotlight

Auteur
Gerlanda

Of je nu een fervent aanhanger bent van natuurgeneeskunde of liever naar de huisarts stapt, als je iets mankeert: ze zullen beiden toegeven, dat magnesium onmisbaar is voor onze gezondheid. Hoogste tijd om dit onderbelichte mineraal eens wat extra aandacht te schenken.

Veilige oplossing voor allerlei kwalen

Magnesium staat voor een veilige oplossing voor een hele reeks lichamelijke en zelfs geestelijke klachten. Iedereen die ervaring heeft met intensief sporten, weet hoe belangrijk magnesium voor het herstel en behoud van het spierweefsel is. Maar wat gebeurt er, als we een enorme hoeveelheid magnesiumzout aan water met een lichaamstemperatuur toevoegen? Wat je dan krijgt is het float-effect. Een tot twee keer per maand drijven in een oplossing van hoog geconcentreerde magnesiumzouten, kan onze gezondheid op allerlei manieren een boost geven.
Laten we eerst eens bekijken wat magnesium precies doet in ons lichaam. Om te beginnen is magnesium betrokken bij tal van sleutelfuncties om onze gezondheid in balans te houden. Zo speelt het bijvoorbeeld een rol bij het reguleren van honderden enzymatische processen in ons lichaam, waaronder de bloedsuikerspiegel en een normale bloeddruk. Daarnaast heeft magnesium invloed op diverse zenuwimpulsprocessen, die verantwoordelijk zijn voor de spierbeweging en een gezond hartritme. Maar dat is nog niet alles. Magnesium is een belangrijk transportmiddel om belangrijke eiwitten naar onze gewrichten, hersenweefsels en spieren te geleiden. Daarnaast werkt het als een ware detox-krachtpatser; het helpt namelijk om gifstoffen uit ons lichaam af te voeren.

Floaten en effect

Boek direct een floatsessue

Ondersteun de basis van je gezondheid

Magnesium heeft dus een positieve invloed op onze spieropbouw, onze bloeddruk, ons hartritme en onze ademhaling; dat is eigenlijk zo’n beetje de basis van onze gezondheid. Hoewel we er in ons dagelijks leven nauwelijks bij stilstaan, behoren verstoringen in deze systemen tot de belangrijkste factoren die bijdragen aan allerlei medische problemen. Het devies is dus: houd je magnesiumgehalte op peil!
Jammer genoeg is het bijna onmogelijk, om voldoende magnesium via het voedsel binnen te krijgen. Ten eerste omdat veel van ons voedsel bewerkt is, wat een enorme aanslag is op het magnesiumgehalte in deze voeding. Daarnaast is onze grond door eenzijdige landbouw verarmd. De derde reden is dat magnesium dat oraal (via de mond) wordt ingenomen, voor het grootste gedeelte net zo hard weer wordt uitgescheiden. Je kunt dus wel iets aan je magnesiumgehalte bijdragen door voedingssupplementen. Maar er is nog een veel simpelere en effectievere manier: ons grootste orgaan het werk te laten doen, door regelmatig een uurtje te gaan floaten in een float bassin gevuld met een hoge concentratie aan magnesiumzouten. Magnesium wordt namelijk het snelste en makkelijkste via onze huid opgenomen, om vervolgens zijn belangrijke werk in ons lichaam te kunnen doen.

De wetenschap bewijst het: floaten is de beste manier om magnesium op te nemen
Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham in Engeland hebben aangetoond, dat regelmatige huidblootstelling aan magnesiumzouten, het mineraalgehalte in de bloedbaan binnen enkele uren verbetert. De truc? De onderzoekers ontdekten dat grootschalige saturatie van de huid (weken in magnesium) het meest optimale resultaat opleverde.
Behalve het op peil houden van het magnesiumgehalte heeft floaten het extra voordeel, dat het ontstekingsremmend werkt en gifstoffen uit het lichaam verwijdert. Zelfs patiënten met chronische pijnaandoeningen zoals fibromyalgie, melden een aanzienlijke verbetering van de hoeveelheid pijn, als ze regelmatig gingen floaten. Je dagelijkse magnesiumsupplement kan dat niet!

Kun je te veel magnesium binnenkrijgen?

Als je je afvraagt of het gevaar bestaat, dat je een overdosis magnesium binnenkrijgt bij regelmatige floatsessies, kunnen wij je meteen gestellen. Vanwege zijn natuurlijke ontgiftende eigenschappen, zal het lichaam absorberen wat het nodig heeft tijdens een floatsessie en de rest gewoon weer uitscheiden. Onderzoekers in diverse landen zijn het erover eens, dat regelmatig floaten een veilige en effectieve manier is, om een gezond magnesiumgehalte te behouden, wat op zijn beurt essentieel is voor een goede gezondheid. Dus waar wacht je nog op? Kom gerust een keertje proef-floaten, om het effect aan je eigen lijf te ondervinden.