BLOG

Een keertje uit de schijnwerpers? Deze beroemdheden hebben het floaten ontdekt

Auteur
Gerlanda

Floaten is (geest)verjongend, het maakt je gezond en het zorgt voor een verhoogde creativiteit. Daardoor is het misschien niet helemaal verassend, dat vele celebs en professionele atleten over de hele wereld het floaten als ultieme ontspanning, als creatieve booster of als ‘ik ben even niet beschikbaar voor een interview’ methode hebben ontdekt...

Effect van de dode zee

Het gerucht gaat inmiddels de hele wereld rond: floaten is een revolutionair concept, dat het mogelijk maakt om de effecten van gewichtloosheid te ervaren, een toestand van volkomen ontspanning te bereiken en je lijf van een gezonde magnesium boost te voorzien. En dit feitje is ook niet aan allerlei bekende zangers, acteurs en sporters voorbijgegaan.
Floattanks zijn geluids- en licht-proof en je ervaart ook geen andere prikkels, zoals knellende kleding of zwaartekracht. De water- en lucht temperatuur is gelijk aan die van het lichaam, en doordat het floatbassin is gevuld met water dat verzadigd is met magnesiumzouten, blijf je aan de oppervlakte drijven, zonder dat je daar enige moeite voor hoeft te doen. Voor degenen die geen tijd of geld hebben om even naar het Midden-Oosten af et reizen; het effect van floaten is vergelijkbaar met dat van de dode zee. Zou de bekende man uit de bijbel ook op deze manier het water hebben overgestoken…?
Na een paar minuten in de tank is het in elk geval bijna onmogelijk, om onderscheid te maken tussen de delen van je lichaam die in contact komen met het water, en die delen die erbovenuit steken, zodat je hersenen je in het gevoel geven alsof je in het luchtledige zweeft. Je voelt je, ook als je niet in Beverly Hills woont, on top of the world!

Celebreties zijn dol op floaten

Vanwege de gezondheids- en creativiteits bevorderende eigenschappen van floaten, zijn talloze beroemdheden ook al in de floatcabine gestapt, om deze unieke ervaring aan het beroemde lijf te mogen ervaren. Hieronder noemen we een paar van hen!

John Lennon
Deze beroemde ex-Beatle, vredespionier en singer/ songwriter, raakte in 1779 van zijn ongezonde heroïneverslaving verlost, toen hij de veel gezondere verslaving van het floaten ontdekte. Floaten hielp hem, om zijn jarenlange drugsverslaving te overwinnen. Vlak voor zijn vroegtijdige dood, gaf John Lennon aan, dat hij zich dankzij het floaten beter voelde dan hij zich ooit gevoeld had. Hij vergeleek het met het high worden, maar dan zonder de schadelijke effecten van drugs of drank.

Carl Lewis
Carl Lewis is misschien wel de grootste atleet in de geschiedenis. Hij gebruikte uitgebreide visualisatietechnieken in een floattank, ter voorbereiding van de wedstrijd, die hem in 1988 zijn gouden medaille op de Olympische Spelen van Seoul opleverde.

Jeff Bridges
Acteur Jeff Bridges mediteert dagelijks en hij was een goede vriend van de uitvinder van de sensorische deprivatie tank, Dr. John C Lilly. Lilly gebruikt Bridges als een van de eerste proefpersonen voor zijn vroege experimenten met floattanks in de jaren 70, waardoor Jeff Bridges een soort float pionier is geworden.
Hij zegt hierover; “Het is waar, dat als je niet meer naar buiten kunt kijken, je blik als vanzelf naar binnen wordt gericht…”

Elle Macpherson
Het Australische topmodel Elle Macpherson heeft tijdens haar hele modellencarrière floattanks gebruikt. Niet alleen voor de ontspanning, maar ook de natuurlijke huidverzorging, die te danken is van de hoge concentratie aan magnesiumzouten. Nu weten we dus, waar ze haar perzikhuidje, dat jarenlang werd ingezet voor allerlei cosmetica campagnes, aan te danken had.

Homer en Lisa Simpson
Tijdens een inmiddels beroemde aflevering van de Simpsons, overtuigt de slimme Lisa haar vader Homer Simpson, om een bezoek te brengen aan een floatcentrum. Lisa heeft het helemaal gehad met haar aartsluie vader, die ook nog eens een cultuurbarbaar is. Tijdens het floaten is ze in staat om zijn bewustzijn binnen te dringen, en ziet ze de wereld ineens door de ogen van haar Homer; hij gaat iedere week met haar naar ballet, iets waar hij een uitgesproken hekel aan heeft, omdat hij zoveel van haar houdt. En wat blijkt; de floatsessie is ook heel bevorderd voor het empathisch vermogen van Lisa! Hadden we niet al een keer gezegd, dat floaten ook heel goed is voor je band met anderen?

Andere beroemde floaters zijn Shaquille O’Neal, Jim Carrey, Russell Brand, Kris Kristofferson, Susan Sarandon en Neil Young … om er een paar te noemen. Het verschil tussen hen en ons? Zij kunnen het zich veroorloven, om een privé floatcabine in hun villa te laten inbouwen. Maar ook als je niet in Beverly Hills woont; floaten geeft je het gevoel, alsof je even ‘on top of the world’ zweeft!