Blog

Floaten is goed voor iedereen!

Auteur
Gerlanda

Lijkt het je heerlijk om even een rustpauze te nemen van stress, negatieve gedachten of lichamelijke ongemakken? Hoewel het te mooi klinkt om waar te zijn, kan het nu bij LOFF- Assen: ga gewoon een uurtje floaten.

Floaten voor jou

Drijven in een warme cocon

Een floatroom bevat een groot bassin, waarin water zit dat op lichaamstemperatuur is gebracht, en verzadigd is met een grote hoeveelheid magnesiumzouten. Daardoor blijf je moeiteloos aan de oppervlakte drijven, waardoor al je spieren zich optimaal kunnen ontspannen. Je hoeft er letterlijk niets voor de doen. Omdat het water en ook de lucht in de floatroom dezelfde temperatuur hebben als je lichaam, voel je op een gegeven moment niet meer, waar het water ophoudt en de lucht boven je lijf begint. Omdat de floatroom vrij is van licht (er zitten dimlichten in het plafond als je toch liever iets wilt zien), geluid of andere prikkels, bevindt je je in een cocon van warmte en stilte, met alleen je eigen gedachten als gezelschap. Hierin ligt de magie van het floaten – het brengt je geest in een soort meditatieve staat, waardoor ook deze zich volledig kan ontspannen.

Waar komt floaten vandaan

Dobberen in zout water voor je gezondheid is niet nieuw. Honderden jaren geleden maakten mensen al bedevaarten naar de Dode Zee, om al drijvend van hun lichamelijke kwalen te genezen en huidziekten te behandelen. De term floaten komt uit de jaren 50. Toen onderzocht neurowetenschapper en psychoanalyticus John C. Lilly, de effecten van floaten in wat ze toen een sensorische deprivatietank noemden op angststoornissen, verslaving en een posttraumatische stressstoornis. Vanwege de indrukwekkende resultaten die Lilly ontdekte bij mensen met deze aandoeningen, besloot hij om samen te werken met zijn twee zakenpartners – Glenn en Lee Perry – om een ​​commerciële floaten te ontwikkelen, die iedereen zou kunnen gebruiken. In de afgelopen 15 jaar is er wereldwijd een hernieuwde belangstelling voor het fenomeen floaten ontstaan, en overal springen nu chique flotatiestudio’s als paddenstoelen uit de grond, om gestreste managers, overbelaste moeders en sporters van een uurtje zen te voorzien.

5 belangrijke gezondheidsvoordelen van floaten

De lijst met voordelen van floaten voor je gezondheid is te lang om hier helemaal op te noemen, maar we zetten hieronder de 5 belangrijkste positieve eigenschappen van floaten voor je op een rijtje

Floaten vermindert angst en depressiegevoelens en laat je beter slapen:

Als je stress ervaart, geeft je hypothalamus (dat amandelgrote kliertje in je hersenen net boven je hersenstam) je bijnieren het signaal om de stresshormonen adrenaline en cortisol vrij te maken. Chronische stress leidt tot een overactieve hypothalamus, wat op zijn beurt tot depressie kan leiden. Floaten helpt om depressie en angstgevoelens te verlagen, door je cortisolproductie op een laag pitje te zetten..

Floaten verlaagt stress

Floaten bestrijdt stress op twee manieren. Ten eerste remt het magnesium in het water ACTH, een hormoon dat je bijnieren aandrijft om het stresshormoon cortisol vrij te maken. Magnesium verbetert ook de slaapkwaliteit, wat bijdraagt aan een minder gestrest gevoel, want wie goed uitgeslapen is, kan de wereld aan.
Ten tweede wordt stress in een floatroom geminimaliseerd, omdat je niets hoor, niet al teveel ziet, niets voelt (behalve het heerlijk warme water dan) niets ruikt, en ook geen andere prikkels ervaart, die je geest aanwakkeren. Daardoor dalen ook je cortisolwaarden. Als je regelmatig float, zal je merken, at je alledaagse stresssituaties beter kunt handelen. Je geest krijgt als het ware een adempauze, waardoor je alles wat er om je heen gebeurt ook weer wat relaxter kunt bekijken.

Floaten helpt om pijn te bestrijden

Voor mensen met chronische, (stress gerelateerde) pijn of stijve gewrichten, is floaten een prima hulpmiddel, om de pijn te verlagen. Omdat floaten de zuurstofopname in je lichaam verbetert, omdat je bloedvaten verder open gaan staan, verbetert ook de bloedtoevoer naar de hersenen, organen en ledematen. Doordat je gewichtsloos bent tijdens het floaten, daalt je spierspanning en de druk op je gewrichten Dit helpt om zowel spierpijn, fibromyalgie gerelateerde klachten, pijn door gewrichtsslijtage of een hernia te verlichten, wat zorgt voor meer energie en soepelheid.

Floaten verhoogt sportprestaties

Floaten helpt je om sneller te herstellen na lichamelijke inspanning, omdat het zorgt voor een versnelde afbraak van melkzuur in het bloed. Doordat je spieren zich tijdens het floaten optimaal ontspannen, trekt melkzuur eerder uit je spieren, wat stijfheid en kramp tegengaat, en daarnaast het spierherstelproces bevordert. Uit een onderzoek waarbij basketbalspelers als proefpersonen dienden, bleek at hun sportprestaties bij regelmatig floaten verbeterden. Naast de lichamelijke voordelen konden deze resultaten deels worden verklaard door de meditatieve toestand waarin de sporters tijdens het floaten verkeerden en die nog een tijdje nawerkt, waardoor ze zich tijdens het sporten beter konden focussen.

Floaten maakt je creatief

We willen hier niet beweren dat je door floaten in de volgende Rembrandt verandert, maar het is wel bewezen, dat de diepe ontspanning die je hersenen tijdens het floaten ervaren, de deuren openzet voor frisse, creatieve ideeën en oplossingen. Musici, schrijvers en artiesten hebben er dus ook voordeel van, om regelmatig een uurtje te floaten, en zodoende hun creatieve brein een zetje te geven. Een wie weet, kom je op de meest prachtige, onverwachte ideeën voor je werk, of pak je op een dag gewoon die schilderskwast, om de prachtige beelden, die aan je geestoog voorbijtrokken tijdens het floaten, aan het canvas toe te vertrouwen. Floaten… WE LOFF IT!!

Floaten en effect

Boek direct een floatsessie