BLOG

Floaten; stap eens uit je comfort zone!

Auteur
Gerlanda

Soms is het gewoon leuk en spannend, om eens uit je comfort zone te stappen en iets te doen, waar je normaal niet aan zou denken. In plaats van een ontspanningsmassage of een filmpje voor de tv, kun je ook eens ‘gek’ doen en een floatsessie boeken. Sommige mensen denken bij uit je comfortzone stappen aan parachutespringen of bergbeklimmen, maar je hoeft jezelf geen halve hartaanval te bezorgen, om in een geheel nieuwe dimensie terecht te komen. Floaten is niet eng, je hoeft er niet voor te reizen en het is nog goed voor je ook. Trakteer jezelf eens op drie kwartier sensorische deprivatie!

Geen prikkels

Sensorische deprivatie is een deftige omschrijving van een omgeving, waarin je helemaal vrij bent van prikkels van buitenaf. Drie kwartier dobberen in een floatbassin met heerlijk warm, magnesiumhoudend water, waarbij je compleet afgesloten bent van licht, geluid, zwaartekracht of knellende kleren, klinkt misschien een beetje new-Age achtig. Maar dat is het helemaal niet: iedereen kan het en iedereen heeft er baat bij. Al was het alleen maar om de enorme magnesium boost, die een floatsessie aan je lichaam geeft: uitstekend voor je immuunsysteem en tal van andere lichaamsprocessen, die op voldoende magnesium draaien. Daarnaast verlicht floaten spierpijn en stijve gewrichten, bevordert het een goede bloedsomloop en werkt het bloeddrukverlagend en geest verjongend.

Totale ontspanning
Misschien is dit nog wel het allerbelangrijkste voordeel van een floatsessie: de totale ontspanning van de geest, het lichaam en het zenuwstelsel, wat een verhoogde creativiteit tot gevolg heeft. Misschien verschijnen er tijdens die ultieme ontspanning wel fantastische nieuwe inzichten voor je dobberende geestesoog en zie je ineens de oplossing voor problemen, die voorheen onoplosbaar leken. Last van jetlag? Een floatsessie doet wonderen.

Floatsessie à la carte

Hoe verloopt zo’n floatsessie eigenlijk? Om het fenomeen ‘onbekend maakt onbemind’ al bij voorbaat de kop in te drukken, leggen we je uit wat er precies gaat gebeuren.
De eigenlijke floatcabine zit in een ruime omkleedkamer, met douche en afsluitbare deur voor volledige privacy. Je kunt je hier op je gemak van al je kleren ontdoen en je lekker afspoelen, voordat je het semi-doorzichtige deurtje naar de floatcabine opent, die in een rustgevend, blauw licht gehuld is. Voor degenen met nekklachten ligt er een floatkussentje klaar. Nu alleen nog maar achterover zakken in het heerlijk warme water. Door de grote hoeveelheid magnesiumzouten in het water, kun je niet ondergaan; je hoeft dus geen enkele moeite te doen, om te blijven drijven. Dus oogjes dicht en geef je over aan het aangename gevoel van gewichtloosheid.

Terug naar het prenatale stadium
Floaten geeft een ervaring die zowel nieuw als bekend is. Niemand van ons kan zich eraan herinneren, hoe het was om in de baarmoeder rond te drijven, maar het ronddobberen in een bassin met warm water met daarboven lucht, die dezelfde temperatuur als het water heeft (waar eindigt het water en waar begint de lucht?) komt wel heel dicht in de buurt van de veilige 9 maanden, die we in de baarmoeder hebben doorgebracht. Met het verschil dat je ruimte zat hebt: zelfs claustrofobe mensen houden het in de ruime floatcabines gemakkelijk vol. Het deurtje gaat met een druk van de pink open en je kunt zelfs de lichten aanlaten.

Geen digitale ruis
Drie kwartier zonder I-phone, tablet of laptop. De volledige ontkoppeling van Social media blijkt zelfs voor de moderne mens haalbare kaart (al was het maar omdat veel mensen in slaap vallen tijdens een floatsessie). Na een paar minuten raak je het gevoel van ruimte en tijd kwijt. Alle appjes en onbeantwoorde e-mails in je Inbox drijven letterlijk uit het gezichtsveld. Wat een verademing voor je ogen een geest! En terwijl je dieper en dieper wegglijdt in het hier en nu, kun je alle gedachten die er langskomen ook weer heel makkelijk loslaten, waardoor het lijkt, alsof je alles in een heel nieuw perspectief gaat zien. Frisse, creatieve Ideen dienen zich als vanzelf aan. Doordat je hersenen in een toestand van optimale ontspanning komen, wordt het gedeelte van je brein dat creatieve ideeën spint, als vanzelf geactiveerd. Zonder stress en moeite, drijf je van de ene mooie gedachte naar de volgende. Begint alles te vervagen? Maak je geen zorgen, over een tijdje zal zachte muziek je zachtjes uit je float-roes laten ontwaken. Je hebt dan drie kwartier van een spirituele en mentale detox mogen genieten.

Pijnvrij dobberen
Je voelt pijn wegtrekken op plaatsen, waarvan je niet eens wist dat je daar pijn voelde. De meesten van ons lopen onbewust met opgetrokken schouders, een stijve nek of andere plekken in ons lichaam rond, waar zich spanning ophoopt. Na een paar minuten gewichtloos drijven in een floatcabine, ebt de spanning langzaam weg. Je spieren hoeven zich niet langer samen te trekken. Achteraf zal je merken dat je minder last hebt van gewrichtsklachten, en soms verdwijnt de pijn zelfs helemaal.

Babyhuidje
Je huid zal je dankbaar zijn voor een floatsessie. Magnesium reinigt en beschermt de huid en helpt tegen ontstekingen en tal van huidaandoeningen. Daarnaast wordt via de huid het volop magnesium opgenomen in het lichaam, waar het zijn goede werk kan doen. Na een floatsessie hoef je niet meer te scrubben: je huidje is zo zacht als die van aan baby en je voelt je heerlijk schoon en fris. Van tevoren is het slim om flink wat water te drinken; dit helpt je lichaam om gifstoffen af te voeren.

Doornroosje

Na een floatsessie zal je slapen als een roos. Floaten geeft je hele lichaam een boost, waardoor alles letterlijk weer gaat stromen. Na de floatsessie ook weer veel water drinken en een lichte avondmaaltijd nemen. Zodra je hoofd het kussen raakt, zal je als een blok in slaap vallen. Om de volgende dag als herboren op te staan!

Ook eens uit je comfort zone stappen? Boek dan nu een floatsessie bij LOFF Assen!