BLOG

Floaten tijdens de zwangerschap

Auteur
Gerlanda

Floaten wordt steeds populairder bij zwangere dames. Vele mamma’s in wording zakken heerlijk achterover in de floatcabine, om eindelijk van die zeurende rugpijn af te zijn, terwijl anderen gewoon genieten van het kloppen van twee harten, een grote en een kleine, terwijl ze ontspannen liggen te dobberen. Natuurlijk roept het fenomeen floaten tijdens je zwangerschap ook een hoop vragen op. Logisch, want je wilt natuurlijk geen enkel risico lopen. Hoewel medische vragen natuurlijk bij een arts thuishoren, zijn er wel een aantal voor de hand liggende vragen, waar wij je hier heel goed antwoord op kunnen geven. Zoals bijvoorbeeld: wat is de meest comfortabele positie, om met zo’n dikke toeter in een floatbassin rond te drijven? En wat is het de meest relaxte houding voor mijn kindje?

Heerlijk dobberen

Bij deze geven we, op basis van de ervaringen van zwangeren die u voorgingen, een paar handige tips. Voor je kindje maakt niet uit, of je op je rug, op je zij of op je buik gaat floaten. Het grote verschil is, dat je absoluut geen prikkende magnesiumzouten in je gezicht wilt. Dus moet je je hoofd in de buikhouding wel op een drijfkussentje leggen, om je gezicht boven water te houden. De rughouding is wat dat betreft wel de minste veiligste: de minste kans dat je zout water in je ogen krijgt. Maar voor de baby maakt je houding niet zoveel uit. Je bent immers gewichtsloos tijdens het floaten, dus komt er geen druk op je buik. Wat wel heel belangrijk is, is dat je je extra voorzichtig in de floatcabine begeeft, en je langzaam achterover laat zakken. Vraag desnoods even om hulp, ook als je er weer uit moet. Ga bijvoorbeeld voordat je uit het floatbassin opstaat, eerst even op je knieën zitten.

Comfortabel dobberen
Hoe comfortabel je de volgende houdingen vindt, kan afhangen van factoren zoals je lengte, lichaamstype en natuurlijk je persoonlijke voorkeur:
Als je een nekkussen hebt (verkrijgbaar bij LOFF) of een zogenaamde zwemnoedel (die schuimrubberen staven die je ook in veel zwembaden ziet), kan je op de buik gaan liggen, met je armen over de noedel heen of het kussen onder je kin, om je gezicht uit het water te houden. Zelfs als je in slaap valt, blijft je hoofd op deze manier ondersteund. Je kunt ook je armen over het nekkusjetjes of de noedel kruisen, en je kin op je onderarmen laten rusten.
Je kunt ook je ellebogen op de vloer van het floatbassin laten rusten en je kin je in handen steunen. De diepte van het water is namelijk ongeveer de lengte van je onderarmen, zodat je gezicht op deze manier droog blijft. Sommige vrouwen vinden dit heel aangenaam, omdat deze positie een goede strekking geeft aan de wervelkolom. In slaap vallen is in deze positie een minder goede optie.

Je kunt voor wat extra drijfkracht de noedel ook onder je rug duwen, als je op je rug gaat floaten. Maar eigenlijk is dit niet nodig: het water houdt je buik wel boven water. Wat ook heel leuk is, is op je rug te floaten en je handen plat op je buik te leggen, Zo kun je de bewegingen van je baby voelen, terwijl je float. Omdat er even helemaal geen druk op je organen is tijdens het floaten, is de kans groot, dat je de kleine veel beter zult voelen. Een heerlijk en intiem moment met je kindje!

Boek direct een floatsessie

Papa wil ook weleens wat

Laten we eerlijk zijn: vrouwen doen eigenlijk al het werk, als het om zwangerschap en bevallingen gaat. Wat niet wegneemt dat de wordende pappa ook wel wat ontspanning kan gebruiken, met zo’n vrouw die steeds last heeft van kuitkrampen, die een zetje nodig heeft als ze van de bank af wil, of alsmaar zeurt over rugpijn. Voor een man kan het vooruitzicht van het vaderschap best stressvol zijn, dus laten we het ‘sterke’ geslacht ook eens verwennen met een lekkere floatsessie! Weet hij gelijk hoe je kindje zich in je buik voelt. Een floatsessie is namelijk vergelijkbaar met de ervaring die wel allemaal, (dus ook pappa) ooit in de buik hebben gemaakt.

Bij twijfel even je arts raadplegen

Hoewel floaten veilig voor zwangere vrouwen wordt geacht, kan het misschien zijn dat je bepaalde medische indicaties hebt, zoals een extreem hoge- of lage bloeddruk, zwangerschapsdiabetes of een andere aandoening. In dat geval moet je altijd eerst even je arts of verloskundige raadplegen, voordat je gaat floaten.  En mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, is melden dat je gaat floaten altijd wel zo verstandig. Een als je eenmaal groen licht hebt gekregen, kun je zonder bedenkingen van een heerlijke floatsessie genieten. Een verwen-momentje alleen voor jezelf en je baby, plus even geen lage rugpijn, bekkenpijn of opgezette voeten. Wij wensen jullie met z’n tweetjes veel float-genot