post

Tien redenen waarom naar de sauna gaan gezond is

Auteur
Gerlanda

Ben jij al in de luxe privésauna van The House of LOFF of in het kleinschalige saunacomplex in LOFF Boutique Wellness geweest? Zo ja, dan geven we jou hierbij tien redenen om jouw volgende saunabezoek zo snel mogelijk te reserveren. De sauna is namelijk niet alleen ultra-relaxed, maar ook nog eens gezond. De warmte van de sauna ontspant je spieren, verbetert de bloedsomloop en stimuleert de afgifte van endorfines, de natuurlijke ‘feelgood’ stofjes in je lichaam. Deze wonderstofjes zorgen voor een geweldige ‘after sauna glow’! Lees snel verder voor de details.

1. Ontspanning en warmte

Veel saunaliefhebbers noemen ontspanning als belangrijkste reden om regelmatig een paar uurtjes te zweten. De dagelijkse stress in onze drukke levens heeft een negatieve invloed op onze gezondheid. Veel ‘welvaartsziekten’ komen deels door te veel stress. In de sauna is het heerlijk warm, je hebt geen knellende kleding of make-up nodig en het is er heerlijk stil. Je zou ook kunnen zeggen: “Stap de sauna in en sluit even de deur voor de rest van de wereld”.

2. Minder spier- en gewrichtspijn

Wist je dat endorfines een kalmerend effect hebben op lichaam en geest? Lichamelijke pijn en ongemak, zoals artritis en spierpijn, verminderen. Je poriën gaan openstaan, je zweetklieren werken op volle kracht en je lichaamstemperatuur stijgt. Hierdoor verwijden je bloedvaten en wordt je bloed sneller rondgepompt. Dit stimuleert het natuurlijke genezingsproces van je lichaam. Kleine wondjes, kneuzingen of stijve spieren zullen sneller herstellen! Na het sporten werkt de sauna dan ook super: de spierspanning vermindert en gifstoffen worden sneller afgevoerd.

3. Detoxen in de sauna

De meesten mensen zweten niet genoeg. We zitten de hele dag achter een bureau en s ’avonds ploffen we na een lange dag werken neer op de bank. En dat is zonde, want zweten heeft namelijk een belangrijk gezondheidsvoordeel: detoxen. En wat is er nu een fijnere manier om je zweetklieren aan het werk te zetten dan de sauna? 

Zo werkt het: door de hitte van de sauna begint de temperatuur in je lichaam te stijgen. De hitte in je lijf baant zich een weg naar de zweetklieren in je huid. Als de zweetklieren worden gestimuleerd, produceren ze zweet. En samen met al dat zweet komen er ook allerlei chemische stoffen en gifstoffen je lichaam uit. Naar de sauna gaan heeft dus hetzelfde effect als een detoxkuur.

4. Een superzachte en gezonde huid

Maar zweten heeft meerdere gezondheidsvoordelen, zo ook het reinigen van je huid. Wanneer je lichaam zweet begint te produceren, krijgt je huid een gratis dieptereiniging. Hoe dat precies werkt? Een lang verhaal kort: dode huidcellen worden versneld afgestoten waardoor je huid prachtig schoon en fris wordt. Zweten spoelt ook bacteriën uit de opperhuid en de zweetkanalen. Door regelmatig naar de sauna te gaan, verbetert de zogenaamde capillaire circulatie in je huid. Dat zorgt ervoor dat je huid op de lange termijn zachter, gezonder en mooier wordt.

5. Slapen als een roos

Onderzoek heeft aangetoond dat een saunabezoek voor een diepere, meer ontspannen slaap kan zorgen. Van een saunagang word je namelijk loom, warm en een beetje soezig. Als je uit de sauna komt, daalt langzamerhand de afgifte van endorfines, doordat je lichaamstemperatuur weer zakt. Deze langzame, ontspannen afname van endorfines werkt uitstekend om als een blok in slaap te vallen.

6. Gezellig in de sauna

Wat dacht je van je mentale gezondheid? Het sociale aspect van een paar uurtjes in de sauna mag niet worden onderschat! Je kunt ervoor kiezen om helemaal in je coconnetje te kruipen, maar het kan ook gezellig zijn om met je partner, vrienden of familie even lekker te socializen in een ruimte die vrij is van prikkels van buitenaf. Bij onze vestiging House of LOFF is het zelfs mogelijk om samen een privésauna te reserveren. Inclusief een jacuzzi en als jullie willen een zelfbereide lunch of maaltijd.

7. Sauna’s zijn goed voor je bloedsomloop

Zoals we eerder omschreven, zorgt de warmte dat je hartvaten open gaan staan en het bloed sneller wordt rondgepompt. In de sauna loopt je hartslag op van 60 naar 120 slagen per minuut (bpm). Tijdens het afkoelen daalt de hartslag weer naar de normale snelheid. Elke keer als de temperatuur omhoog of omlaag gaat, past je hartslag zich aan. Met elke nieuwe saunaronde train je dus eigenlijk je bloedsomloop. Daarom wordt het sauna-effect op de hart- en bloedvaten ook wel vergeleken met een bezoekje aan de sportschool. Al kweek je er natuurlijk geen nieuwe spieren mee… ;-).

8. Flink zweten verbrandt extra calorieën

Sauna’s zijn een goed hulpmiddel om extra calorieën te verbranden. Het zweetproces kost je lijf namelijk een flinke hoeveelheid energie. Die energie wordt vrijgemaakt door de omzetting van vet en koolhydraten, een proces waarbij je calorieën verbrandt. In een enkele saunasessie kun je wel tot 300 calorieën verbranden. Je lichaam verbruikt ook meer calorieën als gevolg van de versnelde hartslag. Hoe sneller je hartslag stijgt, hoe meer calorieën je verbruikt.

9. De sauna tegen griep en verkoudheid

Wist je dat een saunabezoek kan bijdragen aan het voorkomen van verkoudheid en griep? Dit komt doordat het proces van zweten en daarna afkoelen je weerstand verhoogt. Dit wordt ook wel het Kneipp-effect genoemd. Daarnaast helpt de sauna bij een verstopte neus, bijvoorbeeld bij hooikoorts of een andere allergie. Door de toevoeging van Eucalyptusolie aan het opgietwater wordt dat effect alleen maar versterkt. En het ruikt ook nog eens heerlijk!

10. De sauna is gezond, maar ook gewoon heel lekker

De sauna kan nog zoveel gezondheidsvoordelen opleveren, uiteindelijk is het ook gewoon heel lekker. Zie jij jezelf al wegdromen in de Finse sauna, dobberen in de jacuzzi of je weerstand overwinnen in het dompelbad? Of het nu gaat om de gezondheidseffecten voor je lijf, of de quality-time die je in de sauna doorbrengt: het voelt gewoon geweldig! En de effecten ‘feel better’, ‘look better’ en ‘sleep better’ zijn dan mooi meegenomen. 

Ervaar de gezondheidsvoordelen van de sauna bij LOFF

We heten je van harte welkom in een van onze sauna’s! Bekijk gelijk alle informatie over onze sauna’s om te kijken welke sauna’s en arrangementen we hebben. Kun je niet wachten om alle voordelen van de sauna in het echt te ervaren? Reserveer jouw saunabezoekje dan gelijk via deze link!

Bekijk alle mogelijkheden over onze privé sauna's
Reserveer direct jouw privé sauna
door Ingrid

Voor de massage had ik aangegeven last van m’n onder rug en nek te hebben. Na de massage mer ik duidelijk verschil! Zeer tevreden.

door Greetje

De rust in het pand was fijn en de massage werd in alle rust (zonder gesprekken) gegeven en was bovendien heel fijn.

door Leonie

Mooie wellness, vriendelijk personeel. Heerlijke zwangerschapsmassage! Volgende afspraak al gepland om te floaten, ben benieuwd!

door Sabina

Ik hen heerlijk genoten van het floaten en mijn dochter van haar complete lichaamsbehandeling. Super vriendelijk personeel . Niet druk bij de sauna's alleen jammer dat er kleine kids worden toegestaan. Komt hier toch een beetje voor de rust. Heerlijke cappuccino en verassend veel verschillende gebakjes erbij. Echt ik raad dit iedereen aan en wij komen in ieder geval zeker weer. Je wordt behandeld als een royalty.

door Astrid

Het is iedereen aanteraden. Bij binnenkomst vriendelijk ontvangst. Rustige sfeer. Ontspannend en na de behandeling een glas water met koffie en gezellige medewerkers. Ik kom zeker nog een keer. M.v.g Astrid